FI Black 3D Blue
 
 
 FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in
 
 
 Organizaciq na dvizhenieto v Pleven View next topic
View previous topic
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Author Message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Sat Jun 16, 2007 8:26 am Reply with quoteBack to top

Ot 1 avgust v Pleven shtqlo da ima sinia zona. Predi vreme Obshtinskiiat syvet v Pleven reshil v grada da ima rezhim na plateno parkirane v onezi ulici, shirinata na koito pozvoliava da se spirat i parkirat pytno-prevozni sredstva, bez da se zatrudniavalo dvizhenieto. Oshte v proektite si za 2006 g. Obshtinata bila zalozhila da vyzstanovi siniata zona. Ot nachaloto na avgust shtqlo da ima plateni mesta za parkirane v opredeleni chasti na denonoshtieto, kato se opredelialo i vremeto za parkirane - ot 30 min. do 3 chasa. Pyrvite 15 min. shteli da sa bezplatni. Mestata za parkirane shteli da se oboznachat sys znaci, markirovki i nadpisi, chrez koito na vodacha shteli da se ukazvat usloviiata na parkirane. S vyvezhdaneto na sinia zona shte zapochnelo slaganeto na skobi na narushitelite. 105 mesta za plateno parkirane shtqlo da ima na “Danail Popov”, 91 - na “Dimityr Konstantinov”, 20 - na “Car Boris”, 123 - na “Dojran”, 46 - na “Vasil Levski” i 30 - na “San Stefano”. Za horata, koito zhiveeli na tezi ulici ili im se nalaga postoianno da parkirat za po-dylgo vreme poradi zaetostta im v rajona, Obshtinata predvizhdala da se syzdade abonament za polzvane na sinia zona.


Last edited by Magistraler on Fri Aug 17, 2007 5:35 pm; edited 1 time in total
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Fri Aug 17, 2007 5:08 pm Reply with quoteBack to top

Predi da byde napraveno koleloto na taka narechenite Pet kьosheta, tam prez den imalo pytni proizshestviia. Otkakto vyveli krygovata organizaciia na dvizhenie, niamalo nito edno i tova mozhelo da byde provereno v Pytna policiia. Vsiaka investiciia bila opravdana, ako spasi dori edin-edinstven choveshki zhivot. Investicionnite proekti za izgrazhdaneto na novite krygovi dvizheniia v Pleven bili sa syglasuvani i otgovariali na iziskvaniiata na Naredba 2 za planirane i proektirane na ulici v urbaniziranite teritorii. Ot Obshtinata se pozovali na Zakona za ustrojstvo na teritoriiata (ZUT). Spored chl. 147, al. 1, t. 6 ot ZUT, pri remont na tehnicheskata infrastruktura ne se iziskvalo izdavane na razreshenie za stroezh i odobrenie na investicionen proekt. Vypreki tova ot tam sa syglasuvali odobrenite predi tova investicionni proekti sys sektor KAT - Pytna policiia, za koeto imalo izdadeni stanovishta.
Vsiako novo neshto pritesniavalo, plashelo i syzdavalo diskomfort. No po-vazhno ot sigurnostta i zashtiteniia zhivot niamalo. V Evropa prosto niamalo ulica, po koiato dvizhenieto da ne e regulirano po tozi nachin - s malki krygovi dvizheniia, koito davali vyzmozhnost za perfektna organizaciia.
Osnovnata cel, koiato sa presledvali ot Obshtinata pri remonta na ulicite “Neofit Rilski”, “Vasil Aprilov” i “P.R. Slavejkov”,bila bezopasnostta na dvizhenieto.
Spomenatite ulici presichali naj-gysto naselenata chast na Pleven. Prez poslednite dve godini naprimer bili izdadeni nad 200 razresheniia za stroezh na zhilishtni kooperacii v tozi rajon. Do tri godini v tozi kvartal shteli da bydat izgradeni do 4 000 novi apartamenta, koeto oznachavalo naselenieto tam da se uvelichi s okolo 10 000 choveka. Taka,che stavalo duma za edna chisto zhilishtna zona, v koiato otdavna imalo postaveni znaci, che se zabraniava dvizhenieto na tovarni avtomobili nad 7 tona. Ogranichitelnite znachi gi imalo i sega. Zatova ot Obshtinata schitali za nesystoiatelni obvineniiata, che krygovata organizaciia na dvizhenieto na spomenatoto krystovishte zatrudniavala dvizhenieto na tezhkite tovarni avtomobili”.
Kato naj-vazhno predimstvo na tozi tip organizaciia na dvizhenieto e,che riazko namaleli proizshestviiata v sravnenie s drugi vyzmozhnosti za regulirane na dvizhenieto v krystovishtata. Ne e za prenebregvane i podrobnostta, che s krygovoto dvizhenie otpadala neobhodimostta ot postaviane na neravnosti vyrhu platnoto, s koito prinuditelno se ogranichavala skorostta pri navlizane v krystovishte. Predimstvo e i tova, che pri krygovata organizaciia dvizhenieto v krystovishteto stavalo ednoposochno i niamalo konfliktni tochki.
Spazeni bili iziskvaniiata na Naredba 2 za planirane i proektirane na ulici v urbanizirani teritorii. Raboteno bilo izcialo s iziskvaniiata na Razdel 8 ot tazi naredba, kojto viziral uredbata na krystovishta s osobeni formi, pri koito bilo prieto reshenie da se izgradi krygovo dvizhenie s malyk ili sreden ostrov. V tozi sluchaj bil izgraden sreden ostrov, kato bili izpylneni absoliutno vsichki iziskvaniia za vidimost i bezopasnost, v nego niamalo zona za izchakvane i centralniiat ostrov sluzhel samo za nasochvane na dvizhenieto. Zatova ne se poluchavali zoni na preplitane i kolite preminavali syvsem spokojno prez krystovishteto”.
Krystovishteto na ulicite “Neofit Rilski” i “P.R.Slavejkov” bilo unikalno, zashtoto tam se vlivali 5 ulici, a napravleniiata za dvizhenie bili 7. Spored specialistite v Obshtinata, postavianeto na svetofari tam ne bi oblekchilo dvizhenieto, zashtoto vinagi kolite v edna ot posokite triabvalo da izchakvat drugi potoci i taka shtqla da se syzdade predpostavka za zadrystvaniia. S krygovoto krystovishte dvizhenieto vyv vsiaka ot sedemte posoki bilo perfektno regulirano. Ot Obshtinata garantirali, che shteli da slediat za perfektnoto spazvane na iziskvaniiata na naredbata horizontalnata i vertikalnata signalizaciia v tezi malki krystovishta da se poddyrzha idealno.
V momenta bili predadeni za odobrenie i syglasuvane proektite na treto krygovo krystovishte, koeto shtqlo da byde izgradeno v Zapadnata industrialna zona - tam, kydeto se presichat ul. “Bylgarska aviaciia” i bul. “Georgi Kochev”. S organizaciiata na dvizhenieto, koiato se opitvali da pravqt ot Obshtinata, Pleven shtql da e edin ot malkoto golemi gradove v stranata, v kojto ne stavali golemi zadrystvaniia. Da,be. Kak li pyk ne? Moeto licno mnenie e,che tezi glavochi shte se provalqt i s tova,kakto se provaliha sys sinqta zona.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Fri Nov 16, 2007 6:45 pm Reply with quoteBack to top

Zadrystvaniiata v rajona na koleloto na vhoda na kv. “Storgoziia” za pytuvashtite vyv vsichki posoki veche stanali redovno iavlenie. Sutrin dvizhenieto bilo zatrudneno, a v kraia na rabotniia den - napravo koshmarno. Kolonite i po ul. “Bylgarska aviaciia”, i po ul. “Sofiia” sqkash izglezhdali bezkrajni i ne prestavali da se tochat i na cherven svetofar, koeto za zadrystilite krystovishteto bi triabvalo da oznachava globa, no za pytuvashtite v drugata posoka oznachavalo nevyzmozhnost da prodylzhat pytia si. Da se vkliuchish pyk na nereguliran izhod v potoka koli bilo napravo misiia nevyzmozhna. Da pytuvash v chas pik s taksi bilo bezumie, zashtoto stojnostta na prestoia bila po-visoka ot tazi za izminatite kilometri.
Tova, che v rajona, pyk i v celiia grad, imalo goliamo dvizhenie, mozhe i da bilo simvol na prosperitet, no speshno triabvalo da se misli za oblekchavane na trafika. Edno ot naj-sigurnite, sravnitelno evtini i byrzi resheniia bilo namirane na rezervni marshruti.
Za pribirashtite se ot zapadna industrialna zona v “Storgoziia” mozhelo da se potyrsi variant za presichane na zh.p. liniiata, a zashto ne i postaviane na zhelezopyten prelez. Mozhelo da izglezhda nazadnichavo i trudno priemlivo, no problemyt bil tvyrde seriozen, za da se otkazvame ot obmisliane i obsyzhdane na vsiakakvi varianti.
Nalozhitelno bilo i razshiriavane na mosta do Chugunoleiarniia zavod, kakto i na drugite tesni podhodi kym krygovoto, zashtoto zapushvaneto stavalo tam.
Za slizane ot “Storgoziia” mnogostradalnite shofьori veche bili otkrili rezervno reshenie - po ul. “Lozenka”, no ulicite v tozi uchastyk bili celite v krateri, zatova bil nuzhen remont na pytnata nastilka.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Fri Dec 14, 2007 7:13 pm Reply with quoteBack to top

Prez 1982 godina se syzdal pyrviia komunikacionen plan na grada. Togava izgradili dva ringa ot ulici na grada malyk i goliam vytreshen ring, tova bili dve obikolni dygi ot zapad i iztok na centyra na grada, i vynshen ring. Togava ideite bili drugi, no niakoi ne se realiziraha, a i po-mladite inzheneri ne bili poslushani. Edna ot tezi nerealizirani proekti bil v centyra da se napraviat podzemni parkingi, koito da poberat mnozhestvoto koli, a sega te bili mnogo poveche i niamalo takyv. Taka postepenno se zatvorili mesta po centyra i stranalo tiasno. Navremeto na centyra imalo miasto dori za igrishteto "Cherveno zname". Kogato prez 1971-2 g. pravili prouchvaniiata za pyrviia transportno-komunikacionen plan na grada, togava okolo 2 g. pravili prouchvaniia na dvizhenieto v Pleven, na pytuvaniiata, na ikonomicheskite faktori sys specialni sistemi na prebroiavane na koli, na statisticheski danni na peshehodnoto dvizhenie, na masoviia gradski transport, pravili anketi .

Imalo idei za podlezi, nadlezi. Imalo prouchvaniia kato vremetraene na pytuvane ot vkyshti do rabotnoto miasto i do sreda za pochivka. Vsichki tezi statisticheski danni 2 g. bili sybirani, za da posluzhat za izgrazhdane na plana. Te bili predostaveni na izpylnitelite na proekta za komunikacionen plan na Pleven. Togava bila prouchvana i stepenta na motorizaciia. Prez poslednite godini na prehoda gradoustrojstvenoto stroitelstvo v Pleven se razvivalo predimno na baza individualni investicionni iniciativi, bez vidimi proiavi na proekten zamisyl po otnoshenie obshtoto komunalno i perspektivno transportno-komunikacionno obsluzhvane na naselenieto. Estestveno bilo syshtestvuvashtite gradoustrojstveni resheniia da zapaziat svoeto vliianie vyrhu bydeshtite resheniia, no kogato novi sgradi se proektirali i izgrazhdali vyrhu tereni, otredeni za obshtestveni nuzhdi, syshtestvuvashti zeleni ploshti, parkingi i chasti ot ulichni platna, tova zasiagalo v reshavashta stepen obshtestvenite interesi.
Po takyv nachin bili zastroeni sgradite na "Spijdi" i pod „Sportno-informacionniia centyr" na „Dojran".
Zatvarianeto na syshtestvuvashti ulici kym „Kryvna banka" ot „Pokritiia pazar" i parkinga do nego lishili syshtestvuvashtite parkingovi ploshti ot vyzmozhnost za lesen transporten dostyp i vyveli rezhim na „obikaliane" ot „Dom na Knigata" do OBB i ul. „Ivan Vazov".


Po syshtiia nachin bil zatvoren peshehodniia prehod mezhdu ulicite „Dojran" i "Vasil Levski" v prostranstvoto pri bivshite kino „Moskva" i restorant „Budapeshta", taka che grazhdanite-peshehodci mozheli da obikaliat, kakto se kazva, za zdrave zapadnata polovina na centyra

Zatvorena bila i vryzkata mezhdu Dom na knigata i "Dojran". Ako bil na "Dojran" i bi iskal da otidesh do centyra ili teayra, triabvalo da zaobikolish prez "Kosta Hadzhipakev" ili SIC, za da otidesh na 20 metra. Naj-losho bilo polozhenieto pri koleloto na Pazara, kydeto imalo goliamo zadrystvane. Tam koleloto izcherpalo svoite vyzmozhnosti i triabvalo da se tyrsi vtoro nivo. Tam mozhelo da se napravi estakada, na koiato da prieme direktnoto tranzitno dvizhenie za Sofiia, a koleloto da ostanelo da obsluzhva vytreshnogradskoto dvizhenie. Triabvalo da se misli i za vryzka Pleven Industrialna zona Lovech, zashtoto bila prebroena goliama natovarenost po posoka Lovech. Tovarnoto dvizhenie triabvalo da izleze izvyn grada. Navremeto transportno-komunikaciuonnata sistema na Pleven bila izgradena za 27 koli na 1000 dushi, a sega bili okolo 150-200 koli na 1000, koeto bilo izkliuchitelno goliam ryst, a ulicite ne bili ushireni i pochti niamali razvitie ot 70-te godini. V grada imalo mnogo tesni mesta. Kogato zapochnali da stroqt "Druzhba", ulicite bili mnogo tesni. Togava syshto ne se vzelo pod vnimanie mnenieto na mladite specialisti i sega problemyt izlezql naiave. Razbira se, gradyt se razvival i se napravilo mnogo. Triabvalo da ima dostatychno finansirane, za da vyrviat neshtata. Tova bili chast ot primeri za gradoustrojstveni resheniia, porodili nesyshtestvuvashti problemi. Lipsata na obshtestven debat po problemite za syvremennoto urbanistichno razvitie na grada i transportnata sreda ogranichavalo uchastieto na po shirok kryg specialisti i snizhavalo vyzmozhnostta za namirane efektivni resheniia. Pravilnoto reshenie na transportno-komunikacionnite problemi na grada predpolagalo kompleksno prouchvane na osnovnite faktori, koito vliiaeli vyrhu efektivnostta na predlaganoto transportno obsluzhvane. To iziskvalo analiz na syshtestvuvashtata transportna shema i organizaciia na dvizhenieto, iziasniavane na transportnoto natovarvane po glavnite napravleniia, predpochitanite marshruti na vidovete pytuvaniia, vyzmozhnostite za bydeshto razvitie na transportnite komunikacii v syotvetstvie s predvizhdaniiata na obshtite urbanistichnite predstavi. Podobni prouchvaniia bili zadylzhitelni i sluzheli za baza pri namirane obosnovani i efektivni resheniia, no te mozheli da bydat osyshtestveni ot specializirani proektantski institucii s aktivnoto uchastie i sydejstvie na obshtinskite specialisti.
Za niakoi ot tezi prouchvaniia bilo neobhodimo poveche vreme i kadrovi resurs, a za po-tochno prognozirane na tendenciite bila nuzhna i poredica ot godishni statisticheski danni. Poradi tazi prichina sledvalo da se definirat osnovnite problemi i ednovremenno s neobhodimite prouchvatelni raboti, byrzo da se pristypilo kym vyzmozhnite meropriiatiia za tiahnoto postepenno preodoliavane. Po-natatyshno bezdejstvie bi bilo nedopustimo, predvid i uskorenoto zastroiavane na zhilishtni, tyrgovski i proizvodstveni obekti bez kompleksno komunalno-blagoustrojstveno i transportno obsluzhvane. Osnovnite problemi na syshtestvuvashtata transportno-komunikacionna mrezha na Pleven, mozheli da bydat klasificirani po slednite priznaci: losho eksploatacionno i tehnichesko systoianie na osnovnite gradski arterii, provezhdashti vytreshnogradsko i tranzitno dvizhenie; lipsata na alternativni marshruti za izvezhdane tranzitnoto tezhko dvizhenie izvyn centralnata gradska chast i dostatychno parkingovi ploshti; lipsata na dostatychni naprechni vryzki za raztovarvane i skysiavane na parazitni razstoianiia; neudachna konfiguraciia i zatrudnena propuskatelna sposobnost po opredeleni krystovishta; nalichie na tesni mesta s nesyotvetstvashti tehnicheski elementi po izbranite traseta i syshtestvuvashtata trolejbusnata kontaktna mrezha, koito predizvikali zabaviane i precheli na ostanaloto dvizhenie, mnozhestvo svetofari v grada, koito izlishno zabaviali dvizhenieto. Vyzmozhnite nasoki za byrza i efektivna polozhitelna promiana na chast ot posochenite problemi mozheli da bydat obobshteni v slednite meropriiatiia: triabvalo da se izraboti obshta transportno-komunikacionna shema za organizaciia na dvizhenieto, koiato da bydela utvyrdena ot Obshtinskiia syvet, s ogled byrza realizaciia na neobhodimite meropriiatiia za nejnoto vyvezhdane. Da se podobrqlo organizaciiata i bezopasnostta na dvizhenie chrez vyvezhdane podhodiashti rezhimi na dvizhenie i namaliavane broia na konfliktnite presichaniia v otdelni krystovishta. Triabvalo da se podobri propuskatelnata sposobnost v svetlinno reguliranite napravleniia i postepenno vyvezhdane avtomatichen gyvkav rezhim na upravlenie. Da se napravelo rekonstrukciia na tesnite mesta po krystovishta i syotvetstvashti korekcii po kontaktnata mrezha na trolejbusite, s ogled ulesniavane dvizhenieto. Mrezhata na troleite bila napravena taka spriamo krystovishtata im ulicite, che ako edin trolej zakysa, blokira cialoto dvizhenie. Triabvalo da se premahnat niakoi ot svetofarnite uredbi, zashtoto zadyhvali grada i spirali izlishno dvizhenieto. Osven tova novite krygovi krystovishta bili izlishni i mozhelo da se reshat kato chetiriklonni. Nuzhna bila rekonstrukciia i otvariane na vyzmozhni naprechni vryzki za oblekchavane trafika po osnovni napravleniia chrez namaliavane parazitnite pytuvaniia ot tipa „prez Kajlyka za garata". Nuzhna bila postepenna rekonstrukciia na syshtestvuvashti obhodni ulici za izvezhdane tezhkoto tranzitno dvizhenie izvyn centralnata gradska chast i syzdavane na alternativni marshruti po ul. „Samuil" ul. „Perunika". Shteli da se proektirat novi obhodni pytishta. Imalo navremeto idei da se izvede dvizhenieto izvyn grada za Lovech i Sofiia, za da ne se minavalo tranzit prez Pleven. Shtqlo da minava prez "Storgoziia" "Samuil" "Perunika" pod "Skobelev park" nad Tubdispansera i starata kazanka izhoda za Lovech. Imalo idei za obikolen pyt "Storgoziia" Vtora baza Elektronno-izchislitelniia centyr pytia za Lovech. Ot drugata strana shtqlo da se minava predi "Druzhba" po edna aleia, postroena za 100-godishninata ot Osvobozhdenieto na Pleven. Tova bilo drugiiat obhod: pytiat Nikopol Grivica aleiata predi "Druzhba" za Pelishat Kajlyka Brestovec Lovech. Kakto i da e, tezi proekti bilia ot 70-te godini za obikolni bulevardi, no taka i ne sa se realizirali. Dobre, che prez 1982 g., se izvel pytia za Ruse izvyn grada, zashtoto togava minaval pak prez Pleven po "Grenaderska". Chastnata iniciativa na stroitelstvo v grada izprevarvala dyrzhavnoto uchastie i publichnata obshtinska chast. Zatova komunikatorite bili prinudeni postfaktum da se syobraziavat s neshto veche izgradeno, koeto ne pozvoliavalo da se organizirat normalni komunikacii. Ulicata pokraj Muzeia do "Shipka" bila takava kriva. Togava obache, za da stanela prava, triabvalo da se otrezhe chast ot dva bloka, no ne stanalo. Tova bila vazhna arteriia za "Druzhba". Tezi idei otpredi 35 g. obache ne sa zagubili aktualnost, zashtoto gradyt prodylzhaval da e razdelen na dve. Hodilo se prez Kajlyka za garata, zashtoto ne bili oceneni niakoi arhitekturni i gradoustrojstveni resheniia, imalo i ikonomicheski namesi, kato naprimer zatvorqneto na vryzkata "Dojran" centralnite ulichni arterii. Mozhe bi triabvalo vmesto shofyoryt da zaobikalia polovinata grad, za da otidel ot uchilishte "Edinstvo" do Dom na knigata, koeto bilo samo na 50-ina metra, peshehodnoto dvizhenie po centyra da se kachelo na vtoro nivo ili da mine otdolu.
Vazhno bilo da se poektira i prieme nov generalen transportno-komunikacionen plan za perspektivno izgrazhdane i razvitie na gradskata pytno-transportna sistema. Triabvalo da se osiguri nadezhdno finansirane za osyshtestviavane planov remont na syshtestvuvashtata ulichna mrezha, syobrazno nejnoto transportno znachenie, proektirane i izgrazhdane na novi syoryzheniia (nadlezi i podlezi) za bezkonfliktno preminavane na chast ot trafika i peshehodnoto dvizhenie v naj-natovarenite zoni - pri krygovite krystovishta na sofijskata pytna arteriia, v centralnoto gradsko iadro i po „M. Dencheva" nad ulicite „Chataldzha" i „ Gen. Vinarov". Pri koleloto na Pazara mozhelo da se napravi estakada, po koiato da iznesqlo dvizhenieto kym Sofiia na vtoro nivo, a koleloto da prodylzhi da obsluzhva grada. Razbira se, tova e mnogo skypa investiciia, no bi reshila problema sys zadrystvaniiata. Nuzhno bilo planirane i podobriavane vryzkite na gradskite transportni komunikacii s obshtinskata i republikanska pytna mrezha v teritoriiata na obshtinata, s ogled prevryshtane oblastniia grad v zhelana transportna destinaciia. Obshtinata triabvalo da uchastva v golemite nacionalni infrastrukturni proekti i publichno-chastnite iniciativi za prevryshtane na Pleven v transporten centyr s udobni i efektivni vryzki kym magistrala „Hemus" i obshtoevropejskite transportni koridori. Posochenite merki veche imali svoiata realizaciia. Zapochnal remonta na uchastyka ot republikanski pyt ІІ 35, Pleven Lovech, v regulacionnite granici na gr. Pleven po bulevardite „Ruse" i „Hristo Botev" na obshta stojnost 1600000 lv, koito dyrzhavniia biudzhet osiguriaval, chrez FRPI OPU Pleven. Izbran bil izpylnitel i skliuchen e dogovor № OPU 26/21.09.07, s koeto startirat proekto-prouchvatelni raboti za izbor na novo trase na pytia Pleven-Lovech - iztochen obhod na Pleven i izvezhdane tranzitnoto dvizhenie ot bulevardite „Ruse" i „Hristo Botev" izvyn grada. Sroka za izpylnenie na rabotite e 140 kalendarni dni. Obiavena bila procedura za izbor na izpylnitel na proekt za cialostna rehabilitaciia na rehabilitacionni raboti po pyt ІІ 35 Pleven Lovech, ot pytniia vyzel s pyt І 3 Biala Sofiia do pyten vyzel pri „Balkanstroj" i po ul. „M. Dencheva" ot krystovishteto s ul. „Chataldzha" do Brestovec.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Mon Dec 17, 2007 8:45 pm Reply with quoteBack to top

Problemite v organizaciiata na plevenskoto dvizhenie se zaklyuchavali v syvmestiavaneto na dve vazhni ulichni arterii s pytishta ot republikanskata mrezha. Ednata arteriia bila bul. „Ruse” i bul. „Hristo Botev”, a drugata - ul. „Bylgarska aviaciia”, bul. „Dojran” i ul. „Gen. lejt. Atanas Stefanov”.Osven tova lipsval trolejbusen transport v Zapaden Pleven, na zapad ot r. Tuchenishka.Syshto taka bilo nalice otsystvie na pytna vryzka v centyra na grada, mezhdu Iztochen i Zapaden Pleven (prez teatralniia ploshtad).Niamalo obshtestven transport za Kajlyka, kojto e s dylzhina 10 km. Lipsvali dostatychno parkingi i niama nikakvi mnogoetazhni garazhi - podzemni i nadzemni.
Naj-tesnite mesta v plevenskoto dvizhenie bili slednite krystovishta: bul. „Dojran” i ul. „Pirot”; ul. San Stefano”, ul. „Stoian Zaimov” i ul. „Shipka”; bul. „Ruse” i bul. „Hristo Botev”; bul. „Georgi Kochev” i ul. „Grenederska” i dr.Kato tesni mesta,osven tova,bili tesnite ulici v centyra, po koito se dopuska parkirane ot dvete strani: ul. „Resen”, ul. „Poltava”, ul. „Car Simeon”, ul. „Gen. Ganecki”, ul. „G. Benkovski” i t. n.
Imalo predlozhenie problemite da se reshat chrez proektirane i izpylnenie na obhoden pyt za gr. Pleven, ot pyt E 83 do pyt 35, s most prez Kajlyka,izgrazhdane na trolejbusna mrezha v Zapaden Pleven,izpylnenie na stomano-betonova estakada nad teatralniia ploshtad,i postroiavane na dekovilka ot chitalishte „Syglasie” do iazovirite v Kajlyka. Mozhelo da se potyrsi sydejstvieto na germanskata firma „Deutsche Bahn”.Osven tova trqbvalo da se syzdadat oshte parkingi i pyrvite v stranata 4-ri etazhni garazhi,v naj-natovarenite uchastyci da se izpylneli ulichni krystovishta na dve niva,da se izgradeli viadukti: nad ul. „G. M. Dimitrov”, kojto da svyrzva ul. „Lozenka” i ul. „Kniaz Boris I”; drug nad zhp liniiata za Sofiia, za vryzka na industrialnata zona i zhk „Storgoziia”; treti - za vlizane v zhk „Druzhba” ot bul. „Georgi Kochev” i natatyk.Syshto taka na opasnite krystovishta da se montirali dostatychno videokameri,da se syzdadqla obshtinska komisiia, koiato da gi nabliudavala i da globiavala vseki narushiteli da se zakupeli dva obshtinski paiaka, za avtomobili i za dzhipove i da se pusneli v dejstvie.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Tue Dec 18, 2007 8:34 pm Reply with quoteBack to top

Kato osnovna prichina za ulichnite zadrystvaniq v Pleven bila visokata motorizaciia na grada, koiato za poslednite 2 godini narasnala sigurno na okolo 400 avtomobila na 1000 zhiteli, makar da niamalo tochna statistika. Tova bila edna ot golemite prichini, kakto i noviiat vnos na avtomobili, no naj-veche nalichieto na mnogo stari koli. Niakoi semejstva, che i samo edin chovek, imali po 2 i dazhe po 3 avtomobila. Slabost bilo, che v centralnata gradska chast ne dostigali parkomesta, lipsvali parkingi. Mozhe bi v momenta centyryt ne razpolagal s poveche ot 600 parkomesta. Na treto miasto bila lipsata na kultura u samite vodachi, prosto te ne spazvali absoliutno nikakva signalizaciia, spirali kydeto si iskat i tova vodilo do zadrystvane na ulicite. S talon, bez talon, horata si spirali i ne gi interesuvalo nishto kamo li, che ima znak "Zabranen prestoj i parkirane". Vsichki krystovishta po glavnite arterii: "Dimityr Konstantinov", "Danail Popov", "Grenaderska", "Georgi Kochev", bili svetlinno regulirani i orazmereni za dvulentovo dvizhenie, no poradi nepravilnoto parkirane i postoiannite narusheniia po mestata, zabraneni za spirane i parkirane, fakticheski tezi ulici imali samo edna lenta za dvizhenie i taka se doprinasialo za zadrystvaneto. V Pleven lipsvala kultura i ot strana na peshehodcite, koito presichali ne kydeto e opredeleno, a kydeto im padnelo. V syvkupnost s vsichko tova mozhelo da se dobaviat i noshtnite ralita po "Dimityr Konstantinov", "Danail Popov", "Grenaderska", "Car Samuil". Mladi shofyori s po niakolko meseca stazh se kachvali na moshtni avtomobili i motori i si praviat kushii iz grada. Policiiata ne reagirala kachestveno i vyobshte kontrolyt vyrhu pytnite narushiteli v nashiia grad bil zanizhen. Vsichko tova ne samo prechelo na dvizhenieto, no i zaplashvalo bezopasnostta mu.
Druga slabost bila, che v posledno vreme se praveli kardinalni promeni v transportnata komunikaciia na grada, bez tova da byde obosnovano, a prosto niakoj reshaval, che tuk shte ima daden vid krystovishte i go stroi. Tova se pravel bez neobhodimite prouchvaniia, a samo s motiva, che na zapad bilo taka. Ama na zapad horata sa s kultura, a tuk se pravelo po narezhdane na niakoj si. Kogato se pravelo krystovishte, triabvalo dosta obstojno da se prouchi i da se reshi kakvo da predstavliava i kakyv da byde negoviiat vid. Na niakoto mu se prishtialo da ima krasivo krystovishte na "Neofit Rilski". Ama to ne otgovarialo na iziskvaniiata i dazhe e opasno za peshehodcite v nego. Tezi neshta se praveli ot specialisti. Navremeto, kogato se reshavali takiva kardinalni vyprosi s transportnata komunikaciia, se praveeli syveti, noseli se proekti, vnasiali se varianti, dokato se odobrqlo niakakvo reshenie, a ne prosto ej-taka, direktno. Po ZUT ne se iziskvalo proekt za remont, kakto be citirano, no kogato se promeniala geometriiata na krystovishte, tova veche ne bilo remont. Triabvalo tuk da ima proekt, zashtoto bilo syvsem novo reshenie na komunikaciiata.
Nashiiat grad bil s osobeno dvizhenie, a ulicite "Dimityr Konstantinov", "Danail Popov", "Dojran", "Georgi Kochev" i bul. "Evropa" - glavnite arterii na Pleven, triabvalo da bydat izchisteni ot vsiakakvo parkirane, zashtoto dvizhenieto bilo intenzivno po tiah, a tam edna ulica bila sys svetofar, druga - ne, niakoia e zatvorena, vyobshte bila stranna podredbata. Do Vodno stopanstvo i Dom na modata imalo dve ulici, koito bili ednakvi i triabvalo da bydat ednoposochni za vlizane zashtoto, izlizajki s kola ot tiah, se zatrudniavalo mnogo dvizhenieto po "Dojran". Tam potokyt bil mnogo intenziven. Imalo predi vreme edno prouchvane za syzdavane na parkingova chast ot mosta pri Muzeia do Vodnata kaskada i ot Vodno stopanstvo do Teatyra - da se pokriela barata i da se napravilo goliam parking, zashtoto gradyt se razvival i se zadyhval ot lipsata na parkingi, zatova i vodachite praveli narusheniia. Kakvo stanalo s nego, ne se znaelo.
Niamalo i obhodni marshruti, a cialoto tranzitno dvizhenie za Lovech i za Ruse otkym Lovech minavalo prez grada - prez "Dojran", "Car Samuil", "Hristo Botev" i "Ruse".
Lipsata na obhodni pytishta syshto zatrudniavalo mnogo grada kato syshto ot Dolni Dybnik, Oriahovo, Knezha i Iskyr pak niamalo otbivka za Lovech, a se minavalo pak prez Pleven.
Glavnite arterii bili tesni ili stesneni. Tiasno bilo i pri "Shipka" i "Treti mart", tam bilo konfliktno krystovishteto. Tam triabvalo da spresh edin pyt na "Shipka" s "Hristo Botev", da zaviesh i posle vtori pyt samo sled 20 metra da napravish syshtoto s "Treti mart". Tam dvete ulici triabvalo da se svyrzhat, no niama pari sigurno.
Tiasno bilo i v centyra, zashtoto ne se svyrzvala "Dojran" s glavnite ulici, no tam pyk imalo podpochveni vodi i situaciiata bila trudna. Komunikaciite bili plitko i imalo uslozhneniia. Gradyt imal probiv samo pri Muzeia i dolu pri Pazara, a niamal naprechni vryzki, koito da oblekchat dvizhenieto. Imalo prouchvane na "Asen Halachev" da se sybori edna sgrada do tazi na "Petrol" i "Asen Halachev" da se svyrzhe chrez probiv s "Dojran". Taka i ne stanalo tova, vypreki che imalo proekt. Drugite ulici, svyrzvashti "Asen Halachev" s barata, bili zatvoreni po nachin, kojto vsiacheski vyzprepiatstval dvizhenieto i chovek bil prinuden da obikalia celiia grad za 20 metra.
Imalo predi proekti za pyrva i vtora zadgarovi ulici, koito da osvobodiat dvizhenieto te bili dobri proekti za obhodni ulici, koito iznasiat izvyn Pleven tranzitnoto dvizhenie. Nie prosto niamame obhodni na grada ulici samo s tranzitno dvizhenie. Obhodite sa proucheni, zalozheni sa v komunikacionniia plan. Ima proekt v rabotna faza za oblekchitelna arteriia, koiato minava po "Gen. Vladimir Vazov" pred kazarmata, nad "G. M. Dimitrov", zad "Storgoziia" i izliza na krystovishteto na benzinostanciia "Petrol". Tova be goliamo pytno syoryzhenie, koeto zapochvashe ot loveshkiia pyt i minavashe po "Perunika", no taka i ne se osyshtestvi. Mozhe bi shte triabva da se pomisli v tazi nasoka.
Obshtinata triabva da vyzlozhi na proektant specialist ili da napravi na mestna pochva obshtestvena porychka da se syzdade edin plan za organizaciia na dvizheneto. Triabva kardinalno reshenie. Tova e plan, otdelen ot komunikacionniia plan i shte predvidi niakoi ulici da se zatvoriat, koi da bydat s ednoposochno dvizhenie, da se svyrzhat niakoi arterii, da se napravi marshrut za tranzitno dvizhenie, da se spre nepravilnoto parkirane, organite na reda da si vyrshat rabotata. Tova vse sa resheniia na problema. Na koleloto na Pazara naprimer spored men veche nishto ne mozhe da se napravi, osven dve niva na dvizhenie, makar da e mnogo skypo. Tam ima razraboteni varianti za pyten vyzel. Imashe razrabotka na kolektiva na glavniia komunikator edno vreme Snezhka Gergova i arh. Kovachev, koito sa pravili plana na grada. Te imaha mnogo idei, koito taka i ne stanaha realnost. Naj-natovareno e dvizhenieto na niakolko ulici v posoka Lovech, zashtoto minava prez grada - tova si e goliam problem zaedno s intenzivnoto dvizhenie ot Lovech za Ruse i obratno prez "Hristo Botev". Glavnata prichina obache e nepravilnoto parkirane v Pleven i zanizheniiat kontrol ot organite na reda. Ako te si vyrshat rabotata i sankcionirat vodachite, shte se otdrystiat ulicite i te shte dejstvat s dvete si lenti, kakto si sochat svetofarite i kakto sa postroeni po plan.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Sat Dec 22, 2007 4:34 pm Reply with quoteBack to top

Vyv vryzka s postaveni vyprosi kym razlichni specialisti za slabostite v dvizhenieto v Pleven, tesnite mesta v grada i nachinite za preodoliavane na tezi slabosti, ot KAT komentirali, che organizaciiata na dvizhenieto po pytishtata se osyshtestviavala v syotvetstvie s razporedbite na chl. 3 ot Zakona za dvizhenie po pytishtata. Tozi chlen glasql, che licata, koito stopanisvali pytishtata, gi poddyrzhali izpravni s neobhodimata markirovka i signalizaciia za syotvetniia klas pyt, organizirali dvizhenieto po tiah taka, che da osiguriali usloviia za po-byrzo i sigurno pridvizhvane i za opazvane na okolnata sreda ot nadnormen shum i ot zamyrsiavane ot motornite prevozni sredstva. Za organizirane na dvizhenieto po pytishtata se izpolzvali svetlinni signali, pytni znaci i pytna markirovka vyrhu platnoto za dvizhenie i krajpytnite syoryzheniia, koito se postaviali samo sled vyzlagane ot sobstvenika ili administraciiata, upravliavashta pytia, pri usloviia i red, opredeleni s naredba po chl. 3. Svetlinnite signali, pytnite znaci i markirovka predstavliavali edinna sistema syglasno Konvenciiata za pytnite znaci i signali i se izrabotvali i postaviali taka, che da bydat lesno razpoznavani. Druga chast ot tozi chlen glasql, che usloviiata i redyt za organizirane dvizhenieto po pytishtata se opredeliali s naredba na ministyra na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto. S edna duma, ot KAT ne posochvali konkretno koi sa slabostite na dvizhenieto v Pleven, a citirali zakoni, spored koito pytishtata triabvalo da se stopanisvat, a v grada otgovorna za tova bila Obshtinata. Vse pak policaite dali izcherpatelna informaciia za ulicite s povishena koncentraciia na pytnotransportni proizshestviia i nachinite za preodoliavane slabostite na dvizhenie v grada. Ot analiza na nastypilite avtoproizshestviia prez 2006 g. po pytnata mrezha na Pleven bili ustanoveni slednite uchastyci s povishena opasnost ot pytni incidenti: pytnata otseka na "Car Samuil" v "Storgoziia", namirashta se mezhdu ulicite "Krali Marko" i restorant "Teodoros"; chastta na "Grenaderska" mezhdu "P. R. Slavejkov" i "Georgi Kochev"; bul. "Hristo Botev" mezhdu "Chataldzha" i mitnicata. Opasni bili oshte pytnata otseka na ploshtad "Ivan Mindilikov" pred avtogarata i garata, centralnata "Dimityr Konstantinov" mezhdu "Car Simeon" i "Katia Popova" i po "Dojran" do "Aleksandyr Stambolijski", kydeto v momenta se izvyrshvala promiana v organizaciiata na dvizhenieto. Po "Aleksandyr Stambolijski" se dvizheli deca kym 6 uchilishta, namirashti se v rajona. Ne po-malko opasni bili i krystovishtata v grada. S povishena koncentraciia na PTP bili krystovishtata mezhdu "Vardar" i "Stoian Zaimov", "Neofit Rilski" i "Georgi Kochev", "Hristo Botev" i "Ruse", "Hristo Botev" i "San Stefano", "Hristo Botev" i "Treti mart". Vizhdalo se, che tova bili vsichki centralni glavni ulici na Pleven, po koito dvizhenieto bilo mnogo natovareno, kato se imalo predvid, che tam minavalo i tezhkotovarnoto i tranzitno dvizhenie, za koeto niamalo okolen marshrut pokraj Pleven. Spored specialistite ot KAT problemite, vyznikvashti v chasovete s vyrhovna intenzivnost na dvizhenieto v grada, v kratkosrochen period mozheli da se reshat chrez osyznato spazvane na pravilata za dvizhenie, a v dylgosrochen plan chrez izgrazhdane na komunikacionni syoryzheniia, pozvoliavashti otdeliane na transportnite potoci s vyzmozhno naj-malko preplitane. Bezsporen fakt za zadrystvaniiata v Pleven bila i povishenata motorizaciia v grada. Samo ot nachaloto na tazi godina bili registrirani v KAT nad 10 000 pytni prevozni sredstva, ot koito okolo tri chetvyrti bili novovneseni.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Fri Mar 28, 2008 4:31 pm Reply with quoteBack to top

Istinski peshehoden syrvajvyr, triabvalo da izzhivee peshehodec, idvajki ot “Bila” kym “Storgoziia” i “Lozenka” prez Koleloto na Pazara. Stanalo iasno, che neshtata ne samo ne sa se promenili, no sa stanali i po-zle. Okolo krygovoto dvizhenie bilo izkliuchitelno natovareno, tam peshehodecyt bil izpraven pred ogromnoto predizvikatelstvo da premine, bez da byde butnat, uplashen, napsuvan i t. n.
I “Dojran”, i “Car Samuil”, i “Lozenka”, i t. nar. Bejski bair, i naj-spokojnata ot tova krystovishte “G.M. Dimitrov” bili dosta tesni ulici, s minimalni ili napravo lipsvashti trotoari, ot koito niakoi na vsichkoto otgore bili zaeti ot parkirali koli. Dori po uzh po-spokojnata “G. M. Dimitrov” minavaneto bilo izpylneno s predizvikatelstva i prezhiviavaniia. Ulicata bila izkliuchitelno tiasna, no pyk za smetka na tova ot nejnoto nachalo kym avtomivkata i po nagore bili naspreli parkirali avtomobili, koito zadrystvali i trotoar, i platno. Trudnostite na tazi ulica bili i za peshehodci, i za shofьori. Vodachite, pytuvashti kym Koleloto, bili prinudeni zaradi parkiralite da izchakvat da minat vsichki koli, koito idvali otkym krygovoto dvizhenie, v protiven sluchaj zastavali chelno edin sreshtu drug i... niamalo razminavane. Ako pyk si se opital da se shmugnesh s kolata, za da izprevarish niakoj otsreshta, riskuvash da se ozovesh direktno sreshtu drug avtomobil, kojto ne si vidial zaradi namalenata vidimost, estestveno pak zaradi sprelite koli. I taka, ako se zaredqla kolona, pri nalichie dori samo na dve spreli na ulicata koli, mozhelo da se nalozhi da stoish niakolko minuti, za da poluchish vyzmozhnost da izpolzvash platnoto, tyj kato tvoeto bilo veche zaeto ot “parking”.
Oshte po-opasno bilo polozhenieto s peshehodcite. Kolite bili spreli tolkova plytno, che ne mozhelo da se mine mezhdu tiah i edinstveniiat nachin da se dvizhish bil po pytnoto platno, zaobikaliajki avtomobilite. Dobre, no to bilo zaeto ot dvizheshtite se koli, chiito vodachi bili iznerveni, osobeno tezi, koito sa chakali veche da se osvobodql pytia kym Koleloto. I taka, ili sedish i chakash da niama dvizhenie, ili nahalstvash i se opitvash da oceleesh mezhdu spreli i dvizheshti se koli i kamioni, za da stignesh tam, zakydeto si trygnal. Koeto si bilo predizvikatelstvo, tipichno za peshehodniia syrvajvyr v Pleven.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Thu Apr 17, 2008 4:17 pm Reply with quoteBack to top

Kakvo se sluchvalo po ulicite na Pleven? S vseki izminal den platnata i trotoarite, mezhdublokovite prostranstva i dori gradinkite bili vse po-zadrysteni ot koli. Neshto obichajno stanalo peshehodnata zona po Starata glavna da se polzvala kato bezplaten parking. Trolei ot godini noshtuvali na centralni ulici (depo niamalo), no vse pak malko vstrani ot osnovniia potok, obache otskoro edin avtobus naj-spokojno si “domuval” na bul. “Danail Popov”. Kakvo sledvalo - da zapochneli tuk da parkirali buldozeri i tirove li?!
Naj-udobnite i na naj-poseshtavanite mesta v centyra parkingi - na Obshtinata, Oblastta i Syda, bili blokirani ot “sluzhebni” propuski. Banki, firmi i magazini polzvali mesta za avtomobilite si, bez da plashtat nikakva taksa.
Ami trafikyt? “Storgoziia” bila totalno zapushena sutrin i vecher. V “Druzhba” izgrazhdaneto na pytishta, koito da syzdadali novi potoci ot i za kompleksa, se otlagalo niakyde v bydeshteto. Svetofarite, koito v poslednite 2-3 godini bili nacvykani prez 30 metra po “Georgi Kochev” i “Grenaderska”, udylzhavali pytuvaneto po traseto dvojno i trojno, no pri tova statistikata na katastrofite v tozi rajon pokazvala, che niamalo namaliavane na broia na postradalite i zhertvite
Otvratitelno bilo polozhenieto po dve ot ulicite po marshrutite na trolejbusite - bul. “Ruse” i “San Stefano”. Po pyrvata naj-tragichno bilo v nachaloto j - na naj-tiasnoto (ne samo v prenosen, no i v bukvalen) smisyl miasto na pytnata karta na grada, krystovishteto s ul. “Neofit Rilski”, koeto bilo kato funiia, no vse shtql da se nameri niakoj umnik da parkira na zavoia vdiasno, taka che vatmanite na idvashtite otdolu trolei edva se promushvali v ostavashtata proluka, riskuvajki pri tova da udariat “predvoditelia” na kolonkata avtomobili, stroeni pred Stomatologiiata, a naposledyk vse po-chesto te bili v dva reda. Na “San Stefano” razminavaneto bilo oshte po-trudno - tam iavno tyrgoviiata kipqla, zashtoto postoianno i prez celiia den imalo spreli busove i kamioni, raztovarvashti stoka, razminavaneto na MPS-ta bilo koshmarno, presichaneto na peshehodcite - riskovo. Syshtata, samo bez trolei, bila situaciiata i po “Dojran”.
Obshtinskoto rykovodstvo zapochnlo vtoriia si mandat s obeshtanie za mnogoetazhen parking
a tretiiat - s obeshtanie za podzemen takyv pod ploshtad “Vyzrazhdane”. Nito edno ot dvete ne bilo realizirano. Za pyrvoto neizpylneno obeshtanie obiasneniiata varirali ot “i sega parkingite bili zaeti okolo 60%” do “niamalo svoboden teren”, a sydbata na novoto obeshtanie oshte bila neiasna - samo, kakto predvizhdali i nespecialistite, znaeshti za podzemnite vodi pod terena, che izvodyt ot napravenite (ne znaem za kolko pari) sondazhi bil, che veroiatno e izpylnim parking na edno nivo - krajno nedostatychno, za da opravdae investiciiata.
Ne samo ne mozhelo, no i ne bivalo da prodylzhava rabotata na parche, kakvato sme nabliudavali v poslednite godini. No ne sme znaeli imalo li dejstvasht generalen plan za organizaciiata na dvizhenieto v Pleven. I ako imalo, koga e aktualiziran? Ne che shte sme izkliuchenie, ako takyv plan imalo ot 1 900 i Balkanskata vojna - eto, vchera izlqzla novinata, che v Plovdiv shemata na dvizhenieto v grada ne bila promeniana cialostno poveche ot…25 godini, i sega, do kraia na april, se kaneli da podgotviat zadanie za systavianeto mu; vyv Veliko Tyrnovo transportno-komunikacionniiat plan bil ot 1986 g. i e odobren prez... 1997 g., mnogo iasno, che sled 10 godini negovata aktualizaciia bila krajno nalezhashta, zatova v investicionnata programa za tazi godina bili zalozheni sredstva za vyzlagane na obshtestvena porychka za prouchvatelni raboti predi razrabotkata. I Sofiia, naj-bavnata stolica v Evropa, niamalo generalen plan za organizaciia na dvizhenieto. Obache syglasno Naredba ot 2001 g. na Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto za organizirane na dvizhenieto po pytishtata aktualizaciia na Generalen plan za organizaciia na dvizhenieto (GPOD) se izvyrshvala pri: 1. promiana v pytnotransportnata obstanovka v rezultat na promenena s poveche ot 30 na sto intenzivnost na transportnite i peshehodnite potoci; 2. narastvane na pytnotransportnata avarijnost; 3. uvelichavane vyzdejstvieto na avtomobilniia transport vyrhu okolnata sreda nad dopustimite normi za shum, vibracii, gazove i drugi vredni emisii; 4. nesyotvetstvie na syshtestvuvashtata organizaciia na dvizhenieto s iziskvaniiata na dejstvashtata normativna uredba. V Pleven dori da imalo takyv plan, dori da e bil otpredi 5 ili dazhe 3 godini, intenzivnostta na transportniia potok opredeleno se bilae uvelichila, dori s poveche ot 30%. Ta kolite veche bili nad 100 000.
Kyde ni e bil ekspertniiat syvet, zashto niamalo predvidena v biudzhet 2008 suma za takava razrabotka, dokoga sme shteli da dejstvame na parche?
Da sme izredili kakvo e napraveno - s plan ili bez plan - v tazi posoka.

Dobro reshenie bilo postavianeto na razdelitelna ograda pyrvo pred OAPS-a, posle - na bul. “Danail Popov”. Povecheto ot novite svetofarni uredbi v grada realno namalili riskovete za uchastnicite v dvizhenieto v svoite rajoni, no bilo nuzhno da se sledi promianata na intenziteta, za da se regulira vremetraeneto, kakto i da se postaviat tajmeri navsiakyde. Krygovite dvizheniia, makar i s po-malyk ot normativnite iziskvaniia radius, syshto se okazali mnogo polezni. Na dosta kritichni mesta bili napraveni “legnali policai”. “Osvezhavaneto” na horizontalnata markirovka obache se okazalo, pari za trici. Ne sme mozheli da priemem, che himikalite i pochistvashtite mashini tazi zima bili unishtozhili boiata - na povecheto mesta tia bila “zaminala” mnogo predi da padne snegyt. Veche triabva da se mislelo za po-trajna, makar i po-skypa boia (v Sofiia govoriat za perli!), zashtoto bilo prosto da se smetne, che ako edna boia bila 3 pyti po-skypa ot druga, no izdyrzhala 4 pyti po-dylgo, ochevidno bila za predpochitane.
Da sme videli kakva e polzata ot “siniata” zona. Imalo ideia i nastoiavane za vyzstanoviavaneto na sprianata prez 2003 g. po neiasni prichini zona za kratkotrajno parkirane. No kakvo se okazalo sled vyvezhdaneto j prez noemvri 2007 g. Pyrvo, che v narushenie na tekst ot Naredba 3 na Obshtinskiia syvet, taksa ot 1 lev se plashtala dori kogato prestoiat e do 15 minuti
Pisali sme niakolko pyti za problema, no tova bilo podminato s mylchanie i nesyotvetstvieto prodylzhava. Na vtoro miasto - syshtestvuvaneto na tazi zona ni naj-malko ne oblekchilo situaciiata v centralnata zona. Dazhe naprotiv, dovelo do dopylnitelno pretovarvane na sysednite ulici i ulichki, kydeto beznakazano se parkiralo dori pod znaka “Spiraneto zabraneno”. E, kazval si bylgarinyt, samo az li shte sym balama da plashtam. Vypreki che tova bilo fakt, uchastycite “sinia zona” obichajno bili zapylneni pone napolovina. Togava kak da sme si obiasnili prihodite ot tazi dejnost? V otgovor na nashe zapitvane po Zakona za dostyp do obshtestvena informaciia sme nauchili, che prihodyt ot taloncheta za parkirane bil kakto sledva: septemvri 2007 g. - 1 837 lv. (obyrnete vnimanie, che zonata zarabotila ot 19 septemvri!), oktomvri - 2 387 lv, za noemvri - 1 810 lv., prez ianuari (sme prieli, che ima spad zaradi snega) - 1 461 lv., ravnishteto se zapazvalo prez fevruari - 1 510, i mart - 1 425 lv. Pri polozhenie, che v syshtiia otgovor bil posochen i broiat na obsluzhvashtite “sinia zona” sluzhiteli - petima, prostata smetka pito-plateno logichno vodilo do vyprosa de bil Kiro na kiriia? Dori pri minimalna zaplata 5 shtata struvali mesechno 1 100 lv., pri tova bez da sme smiatali osigurovkite i drugi ekstri. A mestata v “sinia zona” bili 421. Chudno kolko ot tiah i po kolko chasa na den bili zaeti (razbiraj plateni), za da se polucheli kolosalnite sumi? Da, argumentyt za prilagane na tozi tip parkirane ne bil samo finansov. No ako tazi sistema ne oblekchavala zadrystvaneto na ulicite i trotoarite, a otgore na vsichko iziskvala dopylnitelno finansirane za zaplata na sluzhitelite, po-dobre da sme ia zakrieli. Vypreki che ochevidno problemyt bil v prilaganeto na sistemata. Inache kak da si sme si obiasnili, che v Stara Zagora, kydeto oshte predi 5 godini zapochnali slagane na “skypi” (10 000 lv. za broj) avtomati za taksuvane v tiahnata “zelena zona”, prihodite za minalata godina bili 400 000 lv.!
Pri tova imalo ma-a-alyk niuans v cenata - za 30-minuten prestoj tia bila 40 st., a tri chasa parking se taksuvali s 2.30 lv.
Kakvo prechelo da prilozhim tozi opit v Pleven? Ne bilo iasno.
Vyprosyt ne se li poluchavalo tanto za kukurigu mozhel da se otnese i kym dejnostta na zveno “Obshtinski parkingi” (V otgovora na Obshtinata sa me popravili, che dejnostta po obsluzhvane na obshtinskite parkingi i “sinia zona” ne se izvyrshvala ot firma “Parkstroj” EOOD, kakto bilo doskoro, a ot syotvetnoto zveno po biudzheta na Obshtinata, s 37 shtatni brojki. Osnovanie za syzdavaneto na takyv tip meropriiatiia bil v Zakona za obshtinskite biudzheti. Koj znael zashto obache ne sym nameril informaciia za pravilnik na zvenoto, nito reshenie na Obshtinskiia syvet za syzdavaneto mu, kakto i za izbor na negov direktor, kakvito iziskva zakonyt.)
Eto informaciia za finansovite rezultati na “Obshtinski parkingi” po godini: 2005 - prihod 192 600 lv., razhod 139 320; 2006 g. - 202 858 kym 146 768; 2007 - 215 651 v plius, razhod - 156 768.
Znam kakvo biha otgovorili ot obshtinskata administraciia: Kakvoto i da napravim, shtqlo da ima narushiteli; Ne e v nashite pravomoshtiia da globiavame za nepravilno parkirane, policiiata ne si izpylniavala zadylzheniiata; Mnogo bilo skypo izgrazhdaneto na parkingi. I taka natatyk, i taka natatyk.
E, ami sme ako prodylzhavame da mislim zakonite ne za izriadnite, a za narushitelite, da se oplakvame, che niamame pravomoshtiia (a zashto ni e togava Inspektorat?), che ne dostigali pari, pyk te ne se i tyrseli,to togava trafikyt v Pleven, kojto dnes bil zatrudnen, utre shtshtql da stane koshmaren. Niamalo da se natrupat pari, no shtql da se syzdade red, ako se:
- napraveli obeshtanite predi 3 godini zagrazhdeniia protiv dostyp na koli do peshehodnata zona;
- vyvedql rezhim za zarezhdane na magazinite po Starata glavna - primerno do 8 chasa i sled 19 chasa, pri tova ot kolichki, a ne s busove i kamioni, koito razbivali plochkite;
- vyvedeli plateni propuski za firmi, banki i obshtestveni institucii, za limitiran broj mesta;
- zabranili razkrivaneto na magazini, atelieta i pr. v garazhi;
- spazvali zheliazno naredbata za minimalniia broj parkomesta za sgradi s ofisi i magazini, syobrazno zastroenata im plosht;
- sybirali taksite za t.nar. trotoarno pravo.
Neka sme potyrsili pari chrez proekti. Neka pone sme trygneli kym reshavane na problemite, te se zadylbochavali ne s dni, a s chasove i vsichki sme go vizhdali. Da sme rabotili za dnes, no da sme planirali s perspektiva. Zashtoto sega shte sme remontirali za 3 miliona bul. “Hristo Botev”, no bez obhoden pyt tirovete pak shteli da go izdylbaiat za niakolko godini. Zashto da ne sme pomechtaeli za estakadi, podlezi i nadlezi? Ami proslovutata vryzka mezhdu “Danail Popov” i “Dojran” - predi 30 godini v Pleven e imalo 10 000 koli, a dvete ulici sa bili svyrzani s pyt pred teatyra, sega kolite bili 100 000, obache sme obikaliame “prez Kajlyka za garata”. Tuk triabvalo da se izchisli i ikonomicheskata, i ekologichnata cena. Steli li sme da chakame da zapochnat samorazpravi, za da se napravelo neshto? Kazvameli go ot godini - veche bilo kysno, utre shtqlo da stane fatalno.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Sat May 17, 2008 10:52 am Reply with quoteBack to top

Peshehodniiat syrvajvyr pokraj krygovoto dvizhenie do Pazara prodylzhaval. Po cial den dvizhenieto tam bilo tolkova natovareno i pravilata za dvizhenie dotolkova lipsvali, che bilo cialo chudo kak ne bilo stanalo niakakvo proizshestvie. Vseki karal kakto si iskal, zavival nakydeto si iskal, kato vazhalo pravoto na po-golemiia kato gabariti, ili na po-byrziia kato skorost, ili na naj-izneseniia (razbiralo se nepravilno) navytre v krystovishteto. Ne daj si Bozhe ako si reshil da zavivash ot “Lozenka” kym “Samuil” ili “G. M. Dimitrov” ili obratnoto - togava se poluchaval potok ot spreli avtomobili, koito blokirali cialoto dvizhenie vdiasno ot koleloto ako otival kym grada ili inache kazano pred sgradata na Energoto. Svirili, karli se, vdigalo se praholiak. Znacite ne se vizhdali dobre, peshehodnite pyteki gi niamalo izobshto i vseki napiral da premine pryv. Ako si peshehodec, syrvajvyryt bil pylen. Dokato si gledal stresirano kak niakoj kamion profuchaval pokraj teb na zavoia i tochno kogato se reshil da trygnel da presichal naj-nakraia sled 10-minutni opiti (kakto veche kazah peshehodni pyteki lipsvat, a peshehodecyt bil nizvergnat totalno kato uchastnik v dvizhenieto), se poiaviaval niakoj drug, kojto svirejki, minava pred teb s goliama skorost, za da uspeel da premine predi drugata kolona. Taka che, bedni peshehodeco, ako ti se nalaga da otidesh kym “Storgoziia” prez “Lozenka” ili ot “Lozenka” kym Energoto, centyra ili stadiona, stiskam ti palci pokraj koleloto. Ako si po-nahalen i imash kysmet, mozhe i za 10 minuti da uspeesh da presechesh ulicata nevredim.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Thu May 22, 2008 9:20 am Reply with quoteBack to top

Nishto evropejsko niama v mudnostta i nezhelanieto na obshtinskata administraciia v Pleven da se zaeme da reshava problema s parkiraneto. Az sym ubeden 100%, che edno sociologichesko prouchvane shte go slozhi ako ne na pyrvo miasto, to sred pyrvite tri golemi problema na grada. No zashto da harcha pari ot biudzheta za izsledvane s iasni rezultati.
Vreme e da zapretna rykavi za rabota, zashtoto neshtata ne tyrpiat i den otlagane.
Kakva e situaciiata (postavqna i drug pyt vyv foruma)?
Ulici, trotoari i gradinki zadrysteni ot koli.
Policiiata proveriava ot dyzhd na viatyr, a vsichki, vkliuchitelno policaite, parkirat neobezpokoiavani pod zabranitelnite znaci, po zavoi, v krystovishta.
Obshtinata do minalata godina otchitashe 60-procentna zaetost na obshtinskite parkingi. Kakva e sega, ne kazvat. No se vizhda.
Prihodyt (i toj v kavichki) ot “sinia zona” - malko nad 1 000 leva na mesec, e smeshen i ne pokriva dori zaplatata na sluzhitelite v neia. Zashtoto “sinia zona” bez paiak e kato zatvor bez reshetki.
Az se umorih da povtariame, che triabva da se slozhi red v parkiraneto, kato, razbira se, usporedno sys zabranite, ako ne i pyrvo, se syzdavat i usloviia. Kmetyt ne se umori da povtaria, che razchital na syznanieto na plevenchani i ne iskal da pribiagva do takiva “krajni merki”.
Gospodin kmete, veche sme v Evropejskiia syiuz, no mnogo predi tova mi beshe iasno, che tam ima pravila. A naj-sigurniiat metod za nalaganeto im e prevenciia chrez sankcii, nakazaniia i globi. Kazvat, che na germancite disciplinata im bila v kryvta. No za da stane naistina chast ot hemoglobina im syznatelnostta, izpylnitelnostta, tochnostta, preciznostta, pyrvo, tova e bila i e neotmenna chast ot vyzpitanieto na pokoleniia nared i, vtoro, tezi kachestva se poddyrzhat s zhelezni pravila, za prilaganeto na koito niama izkliucheniia i propuski. Sega germanecyt signalizira kydeto triabva, ako sysedyt mu pri izhvyrlianeto na stykleniia ambalazh smesi kafiavoto i zelenoto styklo! S “mnogo vi molia” i za 1000 godini niama da postigna tozi rezultat s hora, za koito dilemata e ne dali da izhvyrliat mrysniia pampers prez prozoreca, a dali da go izhvyrliat napravo ili vse pak v torbichka.
No da se vyrnem na parkiraneto.
Ili da obiavq ulicite za parkingi (no kyde shte se dvizhat togava kolite?), ili da zapochna stroezh na parkingi, za da dobie Pleven vid na evropejski grad, za kakyvto pretendira.
Niama den, v kojto ot niakoj ot golemite bylgarski gradove da ne dojde novina za novi idei ili merki za reshavane na problemite s trafika i parkiraneto, koito sa shodni navsiakyde. Ama shte kazhe niakoj “Te samo govoriat”. Nie v Pleven dazhe tova ne pravim!
Alo, syvetnicite, che svyrshete naj-posle neshto po-razlichno ot tova da natiskate kopcheto za elektronno glasuvane. Dali e cherveno ili zeleno, e bez znachenie. Fakt e, che ot nachaloto na mandata ne sym chul, kazhi go, i edno vashe predlozhenie. Tova e syshtestveno, a ne che proiaviavate opozicionnost, kato glasuvate “protiv” kmeta, ili pyk syglasie, zashtoto ste ot mnozinstvoto. Da bydesh syvetnik oznachava da syvetvash, no i da se vslushvash v syvetite na grazhdanite.
Eto, predlagam za 101 pyt:
- Speshno da zapochne proektirane na pone 2 podzemni parkinga v centyra na Pleven. Te mogat da bydat pod dvora na uchilishta, sochim dve mesta - progimnaziia “Cvetan Spasov” i nachalno uchilishte “Patriarh Evtimij”. Oshte poveche, che bukvalno na metri ot vtoroto veche ima izgraden podzemen parking - pod tyrgovskiia centyr v rajona na Pozharnata, taka che terenyt e prouchen. Za tazi ideia se govori v Stara Zagora ot 5 godini, v Burgas - syshto, v Sofiia veche obiaviha, che shte ia realizirat;
- Nezabavno da se zabrani prevryshtaneto na garazhi v magazini i atelieta;
- Vednaga da se zakupi paiak i da se opredeli teren za nakazatelen parking. Blokiraneto na avtomobilite narushiteli mozhe da stava i sys skobi;
- Da se promeniat tekstovete v Naredba 3, otnasiashti se do propuskite, i te da stanat plateni;
- Da se syglasuva dejnostta po kontrola na parkiraneto s Oblastna direkciia “Policiia”, kato ezhednevno da se obmenia informaciia mezhdu syotvetnite obshtinski i policejski sluzhiteli.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Tue Jun 03, 2008 4:10 pm Reply with quoteBack to top

Ako niakoj pyt sutrin ste popadneli na krystovishte, pri tova ot naj-natovarenite, na koeto ne sveteli svetofarite, triabvalo da znaete, che bilo vyzmozhno svetofarite da bili v profilaktika. Tia bila zadylzhitelna vednyzh mesechno. Otgovariashtite sluzhiteli ot Obshtinata obikaliali vednyzh sutrin i vednyzh sledobed grada i nabliudavali svetofarite, opraviali, ako imalo avariia, testvali i pochistvali kontrolerite.
Ako imalo schupen svetofar, obshtinskite sluzhiteli uvedomiavali policiiata, kakto bilo po naredba. Ottam vlizali v sila pravomoshtiiata i zadylzheniiata na policiiata po Zakona za dvizhenie po pytishtata. Imahlo sutrinta avarii na svetofarite kraj “Billa” i na “Shipka” i “Stoian Zaimov”, opravili gi svoevremenno i proveli profilaktika na svetofarite pred hotel “Balkan” mezhdu 9.30 i 10.30 sutrinta”.
Fakt bilo,obache, che dvizhenieto v grada bilo mnogo natovareno, vseki byrzal, pylno bilo s avtomobili i kogato edin svetofar, osobeno na tolkova tezhko krystovishte, ne rabotel v pikov chas, bilo vyzmozhno da vyzniknat mnozhestvo nepriiatni incidenti. Ne bilo li po-dobre profilaktikata da se pravela ne v pikovi chasove, a v po-nenatovarenata chast ot denonoshtieto.
Fakt bilo syshto, che na “Hristo Botev” pred hotel “Balkan” leki katastrofi stavali i pri rabotesht svetofar, a ako niamalo svetofar, kojto da regulira dvizhenieto stavalo napravo napecheno. Vchera sutrinta tam vsichki se razminavali na magiia, svetofarite, okazalo se, bili v redovnata si mesechna profilaktika, no regulirovchik niamalo. Taka vyzniknal vyprosyt, sled kato se uvedomi policiiata, tia kakvo triabva da pravi. Nikyde v zakona policiiata niamalo zadachi ili zadylzheniia da se zanimavala sys svetofarnata uredba. Kogato svetofarnata uredba ne rabotela, dvizhenieto se reguliralo s pytni znaci. Vsichki krystovishta v Pleven imali svetofari i znaci, koito triabvalo da se spazvat. Regulirovchik vlizal samo kogato stanelo zadrystvane. Ako niamalo svetofari, ne bilo nuzhno da ima regulirovchik, zashtoto imalo pytni znaci, a ako niamalo i pytni znaci, vazhalo pravoto na diasnostoiashtiia.
Tuk se stigalo, razbira se, do kulturata na bylgarina na pytia i kak toj razbiral i spazval pravilata za dvizhenie, a tazi kultura ne bila mnogo goliama, da ne kazhem, che hich ia niamalo, no tova bilo tema na drug komentar.

Peshehodnite pyteki na vyzlovi mesta v grada bili nevidimi. Okolo Bila-ta niamalo preminavane, ako si bil peshehodec. Tam peshehodnite pyteki bili neizpolzvaemi, svetofarite sveteli pochti prez cialoto vreme v cherveno i samo za niakolko sekundi zeleno, a na vsichkoto otgore i svetofaryt za peshehodcite sreshtu Bila bil izkriven nadiasno i pri slynce te ne mozheli da vidiat kakyv bil svetlinniia signal, a se nalagalo da gadaiat kakvo sveti po povedenieto na shofьorite. Taka che ne se uchudvajte, ako vidite niakoj iznenadan i iadosan vodach na avtomobil da vi prikanva da presichate, pri polozhenie, che ne vizhdate dali sveti zeleno ili vidite, che si sveti napravo cherveno. Vyobshte, stranen svetofar. Okazalo se,che peshehodecyt razpolagal s 8 sekundi skrito zeleno vreme, nishto, che veche svetelo cherveno. E, tova kolko li hora go znaiat? Mozhe bi horata, koito otivali na pazar, tezi, byrzashti kym garata ili avtogarata ili vyzrastnoto naselenie na kvartala. Kakto i da e, pred Bila niamalo minavane, a i mezhdu drugoto shahtite pred vhoda na magazina lipsvali, taka che mozhelo i gumata na kolata vi da ostanela tam. Predi magazina sreshtu sgradata na bivshiia OAPS ot stranichnata strana peshehodnata pyteka syshto riadko mozhela da byde izpolzvana, a svetofaryt mezhdu OAPS i Vtoro RPU vse taka syzdaval problemi i vchera sveti okolo 10 minuti samo v cherveno, nishto, che kopcheto bilo natisnato, a indikatoryt, pokazvasht kolko sekundi ostavali do zelenoto, izobshto ne rabotel. A kolite svirkali, shofьorite byrzali i kletiiat plevenski peshehodec gledal stresnato i se molel da ne stanel niakoj incident. Peshehodnite pyteki bili iztyrkani, syotvetno nikoj ne gi spazval, a v grada ima veche mnogo avtomobili i dvizhenieto bilo dosta ozhiveno. Taka mozhe bi triabvalo da se obyrne poveche vnimanie na tezi peshehodni pyteki, za da se izbegneli incidenti i da se pochuvstval plevenchaninyt malko po-spokoen, ako se dvizhel pesh iz grada.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Wed Jun 11, 2008 5:52 pm Reply with quoteBack to top

Ot vchera startirala syvmestna akciia na Policiiata i na Obshtinskiia inspektorat v Gradskata gradina. Aktove se pisheli na vodachite, koito pogazvali zakona i naredbite na Obshtinata, kato spirali ili se dvizheli v aleiata, usporedna na barata. Problemyt s avtomobilite v Gradinata ne bil ot vchera. Tazi aleia se bila prevyrnala v parking, tam spiral personalyt na zavedeniiata v Gradskata gradina, roditeli, izveli decata si na razhodka, grazhdani, koito imali rabota nablizo, no ne im se plashtalo za parking. I vyobshte vseki, na kogoto mu e udobno.
Vreme bilo da se prekrati s tova bezobrazie. Tezi narusheniia bili zaradi lipsata na moral i kultura. Zatova sluzhiteli ot Obshtinskiia inspektorat i uniformeni vchera organizirali tazi akciia za sankcionirane na narushitelite. V hoda na akciiata bili napisani 14 akta. Pryv se oparil shefyt na firmata, naeta da pochisti nadpisite vyrhu sgradata na chitalishte “Syglasie”.

Problemyt s kolite bil i zaradi misteriozno izchezvashtiia znak “Spiraneto zabraneno” v nachaloto na aleiata, na ulica “Stoian Zaimov”, kojto po tradiciia se slagal v nachaloto na maj, a izchezval naj-mnogo sled desetina dni. Na kogo prechel tolkova tozi znak?! Naj-veroiatno na niakogo, chiiato mestorabota e tochno vyv ili okolo Gradskata. Syshtiiat tozi hubavec, ili niakoj drug, predi godina ili dori niakolko meseca bukvalno pregazil barierata, postavena tuk.

Na edna ot stranichnite alei, do chitalishteto, pyk imalo betonni kolonki, koito spirali narushitelite da vlizat v centralnite alei. E, niakoj ispolin gi iztrygnal v kysna doba, naj-veroiatno s fadroma. Ot vchera te bili vyzstanoveni. Imalo i chisto novichyk zabranitelen znak.
Otsega natatyk niamalo da e taka. Akciiata shtqla da prodylzhi, dokato se slozhel kraj na bezrazbornoto parkirane v Gradskata gradina. Stojnostta na edin akt bil ot 50 do 500 leva. Parkingyt struval 2 lv. za cial den. V neposredstvena blizost imalo chetiri parkinga - na Voenniia klub, pred Vtoro DKC, zad Mavzoleia i na gyrba na CRD. Osven tova imalo obosobeni bezplatni (zasega) mesta na remontiranata ulica “Dojran”.
Viarno, che avtomobilniiat park v Pleven postoianno se uvelichaval, a parkomestata niamalo kak avtomatichno da narasnat proporcionalno na rastezha na broia na avtomobilite, i bilo viarno, che vseki mozhel da izbere dali da plati globa, ili dva leva za parking, no v Gradskata gradina se razhozhdali plevenchani, tehnite roditeli i naj-veche igraiat decata na Pleven. Neka tova da stanelo na chist vyzduh i na priiatno miasto. A naj-veche bezopasno.
View user's profileSend private message
Magistraler



Joined: 04 Feb 2007
Posts: 169

PostPosted: Tue Aug 19, 2008 4:53 pm Reply with quoteBack to top

Shofiraneto v Pleven vinagi e bilo predizvikatelstvo edin pyt zaradi “unikalnite” resheniia na stroitelnite inzheneri ot onova vreme, postroili ulici, po koito mozheli da se razminat naj-mnogo dve luksozni kareti i na sledvashto, no ne po znachenie miasto zaradi nemalkoto “shofьori”, sdobili se po nevedomi (ili vedomi?) pytishta s dokument za pravoupravlenie, no bez haber nito ot pravo, nito ot upravlenie, za kultura da ne govorim.
Ezhednevnata sreshta s tezi problemi siakash pritypila chuvstvitelnostta na povecheto plevenchani zad volana kym tiah. Zavivane bez migach, parkirane na verev v stil “taka mi e kef”, krivolichene po platnoto ha naliavo, ha nadiasno (pri podminavane ustanoviavash, che chovekyt si govorel po dzhiesema), grubo zasichane na zavoj, naj-chesto ot taksi ili distributor “na dve nedeli”, za mig ni pripomniali za Golemiia problem, no 200 metra po-natatyk, ulisani v novi predizvikatelstva po pytia, byrzo sme go zabraviali.




Tova, koeto i naj-izviseniiat dushevno shofьor ne mozhel da podmine, bilo zadrystvaneto na grada ot koli, busove i kamioni, zaeli vsiaka vyzmozhna proluka po ulici i trotoari v centyra i periferiiata mu. Trudno i iznerviashto bilo dvizhenieto mezhdu tiah, no dosega, kazhi go do vchera, bilo doniakyde vyzmozhno. Zatvarianeto na chast ot ul. “Dimityr Konstantinov” za postaviane na nov vodoprovod obache prevyrnalo shofiraneto v ad. Kato edna ot dvete osnovni pytni arterii na Pleven, “Dimityr Konstantinov” bila mnogo vazhna ulica. Zatvarianeto j v sriada, v chastta ot Obshtinata do krystovishteto s ul.“Ivan Vazov”, syzdalo syshtinski haos.



Dramata zapochvala ot zavoia na Syda. Idvashtite otkym policiiata koli zavivali po “Kiril i Metodij” v tyrsene na presechka, po koiato da stigneli do “Ivan Vazov”. Pyrvite dve udobni presechki obache - “Resen” i “Poltava”, bili zatvoreni i tova iznasialo potoka ot avtomobili na “Georgi Benkovski”. Tia bila sravnitelno udobna i izvezhdala chak do bul. “Ruse”, otkydeto veche bilo po-lesno. Zvuchalo dobre, no kakto kazvali horata, “Myrfi nikoga ne pochival” (vizh “Zakonite na Myrfi”). I v opisvaniia sluchaj tazi mydrost dokazala svoiata validnost, kato v denia, v kojto dvizhenieto se izneslo po “Benkovski”, izhodyt j za “Ruse”, bil zatvoren. Zaradi remont. Tova vkaralo plevenskite shofьori v edinstveniia po roda si shampionat po orientirane s avtomobili v gradski usloviia. V “systezatelnata disciplina” vlezlite v zatvorenata ulica “Georgi Benkovski” leki koli, mikrobusi i dori kamioni zapochvali edno lutane v tyrsene na izhod. Edni poemali nadiasno v labirint ot malki ulichki, kojto e po-veroiatno da gi vyrne na “Kiril i Metodij”, otkolkoto da gi izkara na “Ruse”, no imalo i takava, makar i syvsem slaba, vyzmozhnost. Izbralite da poemat naliavo po “Angel Kynchev”, stigali do “Poltava”, koiato (spomenah veche) syshto bila zatvorena. Tezi, koito ne znaeli tova, gubeli 10-ina minuti v manevri, za da se vyrneli nazad i, puskajki se oshte niakolko metra po “Angel Kynchev”, stigali malkata presechka na “Ivan Vazov” - ul. “Sopot”, kydeto dostigali ochakvanoto izbavlenie ot labirinta.




Izhodyt ot labirinta na malkite ulici mezhdu Obshtinata i “Ivan Vazov” ot pochti nezabelezhimata “Sopot” bilo ne samo prodylzhitelno, no i trudno dejstvie oste poveche,che tezit malki, no i tesni ulichki bili zadrysteni s parkirani ot dvete strani avtomobili. Te ot svoia strana ne pozvoliavali na dvizheshtite se v dvete posoki koli da se razminat. Zatova vseki metyr ot marshruta se minaval, kato se tyrseli proluki, v koito se vkarva kolata, nasreshtniiat shofьor se propuskal, sled koeto se shmugval i daliiat mu pyt.

Prepiatstviiata za vlezlite v “Georgi Benkovski” ne svyrshvali na vhoda, tyj kato razminavaneto s nasreshtno dvizheshtite se avtomobili stavalo sys zavirane v nishi mezhdu sprelite ot dvete strani koli, syprovodeno s mnogo manevri i izchakvane.

Zaradi tezi “gimnastiki” preodoliavaneto na tozi marshrut, kojto v metri e nishtozhen, otnemalo 15-20 minuti. Tova bilo vremeto, bez da se vzemalo predvid izchakvaneto na dvete tapi na “vhoda” - “G. Benkovski”, i “izhoda” - “Sopot”. Zaradi parkiralite ot dvete strani avtomobili v nachaloto na dvete ulichki vlizaneto i izlizaneto ot tiah bilo mnogo trudno, zashtoto niamalo vidimost nito za izlizashtite koli, nito ot strana na dvizheshtite se po “Ivan Vazov” ili po “Kiril i Metodij”.

Vhodyt na “Georgi Benkovski” bil postoianno zadrysten, zashtoto zaradi parkiranite ot dvete strani avtomobili mozhelo da se vliza samo poedinichno.

Haosyt e pylen, a vse oshte nishto ne sym spomenal za peshehodcite. S opasnost za zhivota si te izskachali i se provirali mezhdu spreli i dvizheshti se koli, kamioni i vsiakakvi kolesni syoryzheniia. A opasnostite bili mnogo.


Edno ot naj-riskovite mesta za peshehodcite bil zavoiat na “D. Konstantinov” i “Kiril Metodij”, kydeto zaradi stroiashtiia se biznescentyr trotoar niamalo.


Zavoiat na “Dimityr Konstantinov” i “Kiril i Metodij” bilo edno ot naj-opasnite mesta v Pleven v momenta.

Ne samo tova, no plytno do bordiura udobno, no izcialo v narushenie na pravilnika za dvizhenie, bili parkirali golemi i novi vozila. Imenno te prinuzhdavali peshehodcite da se dvizhat pochti v sredata na platnoto i to v zavoj, kojto se vzemal na skorost i vidimostta bila ogranichena. Vse oshte ot policiiata ne bili obiavili da ima postradali, koeto bilo dobre, no ne bivalo da ni uspokoiava, zashtoto vseki mig mozhelo da se sluchi incident.


V ostanalata chast ot marshruta preminavaneto na peshehodec bilo pochti nevyzmozhno, kakvoto e i pochti vyv vsiaka po-malka ulica v centyra.



Takova bilo polozhenieto i na ulicata do pazar "Centyr", ednata strana na koiato bila sinia zona, no avtomobilite spirali beznakazano i ot dvete. I taka,za syzhalenie Pleven bil zadrysten grad. Pone po otnoshenie na kolite.
View user's profileSend private message
Display posts from previous:      
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.


 Jump to:   



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: All times are GMT
Effex-Media Web Resources
 
 
Create your own free forum now!
Terms of Service Purchase Ad Removal Forum Archive Report Abuse