FI Black 3D Blue
 
 
 FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in
 
 
 Energetika View next topic
View previous topic
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Author Message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Thu May 01, 2008 4:34 pm Reply with quoteBack to top

Stroezhyt na AEC "Belene" shtql da zapochne do kraia na godinata. Tehnicheskiiat proekt veche bil gotov i bilo vypros na mnogo kratko vreme toj da byde vnesen za odobrenie. 27 dushi ot ruskata firma bili neprekysnato u nas i se zanimavali s podgotovkata na stroezha. Oshte 100 specialisti shteli da bydat komandirovani dylgosrochno u nas sled zapochvane na stroezha. V razgara mu na nego shteli da rabotiat 6000 dushi, kato 2000 shteli da sa rusnaci. Atomnata energiia bila naj-dobroto reshenie na problema s narastvashtite ceni na nefta i gazta. Tokyt, dobit ot viatyra ili slynceto, vse oshte bil skyp i edva li shtql da zapochne da se polzva masovo v sledvashtite 20 godini, prognozira. V momenta imalo renesans na vyglishtata. TEC-ovete otnovo stavali hit v SAЩ, kakto i v Indiia i Kitaj.

The construction of NPP Belene will start off by the end of the year," said Gennadiy Tepkyan, Vice President of Atomexportstroy. The Russian company is contracted to build Bulgaria's second nuclear power plant.
The plant's technical design is ready and it will be given a green light very soon. Twenty-seven experts from Atomexportstroy are in Bulgaria, making the necessary preparations for the power plant's construction. About a hundred of their colleagues will join them when the construction works start. They will stay here until the completion of the project. Six thousand engineers and construction workers will be building the Belene nuke, two thousands of them will be Russians.
"Atomic energy is the most effective solution to the soaring prices of oil and natural gas," said Leonid Grigoriev, Director of the Russian Energy Institute.
According to him, the electricity generated from alternative energy sources, such as solar and wind power, is still too expensive and it will hardly become more popular over the next twenty years. Grigoriev also says that the global energy sector turns back to coal, as thermo-electric power plants are regaining their popularity in giant energy consumers like the USA, India and China
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Sat May 03, 2008 9:35 am Reply with quoteBack to top

Rabotata po ploshtadkata za izgrazhdane na AEC Belene shtqla da zapochne do kraia na godinata, niamalo izostavane v realizaciiata na proekta. Niamalo promiana na cenata na izgrazhdane na centralata.

Vse oshte ne bilo dogovoreno kakvo shtqlo da se sluchi s otrabotenoto iadreno gorivo na AEC Belene, no Bylgariia i Rusiia imali sporazumenie za otrabotenoto gorivo na centralata v Kozloduj, taka che mozhelo da se vodiat pregovori i za novata centrala.
"Atomstrozheksport" imala u nas veche 30 eksperti, a drugi okolo 100 dushi idvali v komandirovka po proekta. Za izgrazhdaneto na novata centrala shteli da sa nuzhni obshto 6 000 dushi, ot tiah 2 000 ruski specialisti.

Ot dve godini edna ot osnovnite svetovni federacii za zashtita na okolnata sreda "Priiateli na Zemiata" vodela kympaniia za po-goliama otgovornost na bankite pri finansiraneto na infrastrukturni proekti. Frenskiiat klon na tazi nepravitelstvena organizaciia sega otpravil ostri kritiki sreshtu reshenieto na frenskata banka Pariba da organizira finansiraneto na proekt v iadrenata energetika v Belene. Bankite iavno bili napylno bezotgovorni i bezrazlichni kym golemite predizvikatelstva pred obshtestvoto i se rykovodeli samo ot principa na ikonomicheskata realnost. Predi desetina dni u nas bilo obiaveno, che Pariba bila izbrana ot Bylgariia da izigrae roliata na syvetnik po finansiraneto na proekta za izgrazhdane na AEC Belene.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Fri May 09, 2008 9:57 am Reply with quoteBack to top

Vlastta pak otlagala starta na AEC "Belene". Tozi pyt ot 2013 za 2015 godina. Noviiat srok bil zapisan cherno na bialo v plana za izpylnenie na aktualiziranata upravlenska programa. BSP e razpratilo dokumenta ot 70 stranici na koalicionnite si partnьori ot NDSV i DPS predi Gergьovden. V nego bil razpisan tochen grafik za izpylnenie na vseki ot novite prioriteti, koito koaliciiata si postavila na zasedanieto v Hisaria.
Tova bilo vtoroto otlagane v puskoviia srok na novata AEC. Otlaganeto za 2015 g. oznachavalo, che tezhestta shtqla da padne vyrhu po-sledvashtiia kabinet.
Zakysnenie shtqlo da ima v starta i na energijnata borsa. Spored novata shema tia triabvalo da otvorela vrati v perioda 2009-2010 godina.

The construction of "Belene" NPP, expected to start in 2013 has been postponed by the Cabinet to 2015. The new time limit is put in writing in the executive plan of the management program. This is not the first time when the building of a second NPP in Bulgaria has been delayed, but this time the delay sends the burden of carrying out the project to the subsequent cabinet.
The launching of the energy exchange will also be delayed. According to the new timetable the opening should be in 2009-2010.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Tue May 13, 2008 8:02 am Reply with quoteBack to top

Na sesiiata si v kraia na april obshtinskite syvetnici v Svishtov bili utvyrdili po iskane ot NEK Podrobniia ustrojstven plan za regulaciia i zastroiavane na AEC “Belene”. Tyj kato chast ot ploshtadkata bila na teritoriiata na obshtina Svishtov, te bili postavili sedem usloviia za kompensacii na naselenieto. Sred tiah bili podeliane na danychnite prihodi poravno s obshtina Belene, osnovna rekonstrukciia na niakolko pytni otsechki, dyrzhavno finansirane za izgrazhdane na prechistvatelna stanciia za pitejnata voda. Kym usloviiata za syglasuvane na plana bilo da ne se izgrazhda hranilishte za radioaktivni otpadyci na teritoriiata na svishtovska obshtina, nito v sysednite j obshtini.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Sun May 18, 2008 11:29 am Reply with quoteBack to top

"RWE Pauyr" poiskala da uchastva i v proekta "Gorna Arda". Germanskata kompaniia bila sred finalistite za investitor v AEC "Belene". Ot druzhestvoto vchera potvyrdili interesa si da uchastvat v proekta za atomnata centrala na sreshta po tiahna iniciativa s ministyra na ikonomikata i energetikata. Predi niakolko sedmici v germanski izdaniia se poiavili informacii, che kompaniiata se kolebaela dali da prodylzhi uchastieto si zaradi dannite za seizmichna opasnost v Belene. Drugiiat kandidat, s kogoto NEK pregovarial, e belgijskata "Elektrabel". Nepotvyrdeni informacii dosega davali predimstvo v konkursa na germancite. I dvete kompanii poiskali da uchastvat s do 49% v proekta, v kojto dyrzhavata shtqla da zapazi mazhoritaren dial. Osven ot proekta za "Gorna Arda", kompaniiata se interesuvala i ot izgrazhdaneto na nova moshtnost na vyglishta na ploshtadkata na TEC "Marica-iztok".
Ot nachaloto na 2009 g. shteli da zapochnat syshtinskite stroitelni raboti po proekta za AEC "Belene". Pyrviiat blok triabvalo da e gotov do kraia na 2013 g., a vtoriiat - v nachaloto na 2014 g.

Germanskata kompaniia RWE Pauyr kategorichno bila potvyrdila interesa si kym uchastie v proekta za izgrazhdaneto na AEC Belene. Interesite na Bylgariia napylno syvpadali s predlozheniiata na energijniia koncern i syvmestnite proekti triabvalo da bydat realizirani v kratki srokove.


Last edited by Dodyu on Mon May 19, 2008 11:18 am; edited 1 time in total
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Mon May 19, 2008 11:15 am Reply with quoteBack to top

Spiraneto na toka, vodata i parnoto stavalo nezhelatelno. Dostavchicite triabvalo da izbiagvat da nalagat tazi miarka. Tova glaseli podgotvianite promeni na evropejskoto energijno zakonodatelstvo. Tova bilo evropejska direktiva, koiato vlqzla v sila ot 17 maj, sybota. S noviia dokument Evropejskata komisiia bila zadylzhila vsichki strani chlenki da vyvedat otchitane na elektro- i toploenergiia spored realnoto potreblenie, a ne na bazata na prognozi. Na 17 maj bil iztekyl srokyt, v kojto stranite chlenki na Evrosyiuza e triabvalo da vyvedat fakturi, otchitashti realnoto, a ne prognozno potreblenie na abonatite na tok, parno i voda. Taka, ako elektromerite, toplomerite i vodomerite se otchitali prez tri meseca, to smetkite syshto triabvalo da idvat i da se plashtat na tri meseca. Vsichki ostanali varianti na plashtane triabvalo da se dogovoriat pootdelno mezhdu dostavchika na energiia i potrebitelia. Iziskvaneto bilo vyvedeno s direktiva 32 na Evropejskata komisiia. U nas obache to ne bilo spazeno. Tova oznachava, che smetkite ni za parno bili nezakonni, zashtoto uredite se otchitali dva pyti v godinata, a se plashtalo vseki mesec. Taka chovek spokojno mozhel da ne plati smetkata si i dori da sydel dostavchicite na toploenergiia. Trimesechnoto otchitane i plashtaneto vseki mesec na tok, parno i voda syshto bilo nezakonno. To protivorechalo na direktivata, spored koiato triabva da se plashta samo za realno potrebena energiia. Stranata ni shtqla da poluchi gratisen period, v kojto da vyvedqla iziskvaniiata. Ako i sled tozi srok dyrzhavata ne bila napravila neobhodimoto i smetkite vse oshte se plashtali na bazata na prognoza, Bulgaria shtqla da tyrpim sankcii ot Evropa. Abonatite pyk shteli da mogat da otkazhat da plashtat smetkite si.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Fri Jun 06, 2008 4:04 pm Reply with quoteBack to top

Nacionalnata elektricheska kompaniia i "BNP Pariba" podpisali dogovora za AEC "Belene". Taka se slagalo nachalo na strukturirane na finansiraneto za izgrazhdane na atomnata centrala. Do posledno snoshti, kogato iztekyl krajniiat srok za parafirane na kontrakta, pregovorite prodylzhili. Ot bankata bili nastoiavali da se vkliuchi klauza, spored koiato te shteli da poluchat vyznagrazhdenieto si, dori da se otkazheli na opredelen etap ot proekta. Tova ne bilo prieto ot rykovodstvoto na NEK. Zadachata na bankata bila da osiguri pari za konsultant za predproektnoto prouchvane i ocenka na riska, a na sledvasht etap i za samoto izgrazhdane na AEC "Belene". Zaradi nesyglasiiata ot NEK bili gotovi da pokaniat vtorata klasirana banka - "Sosiete Zheneral". "BNP Pariba" bila izbrana sled provedena procedura po Zakona za obshtestvenite porychki.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Tue Jun 10, 2008 6:20 pm Reply with quoteBack to top

Moskva bila gotova da kreditira proekta za stroezha na AEC "Belene" s pari ot ruskiia biudzhet, koeto bilo osobeno vazhno za Bylgariia. U nas i v niakolko strani ot Evropa "zelenite" se opitvali da okazvat natisk vyrhu bankite, koito biha bili kreditirali proekta. Kategorichno ne mozhelo da ima symneniia v osiguriavaneto na finansov resurs. Vazhno bilo predstavianeto na tehnicheskiia proekt v Agenciiata za iadreno regulirane. Do kraia na meseca shtqlo da zavyrshi tova predstaviane na tehnicheski nositel. A v nachaloto na avgust shtql da byde predstaven i na hartiia. Dogovoryt za razrushavaneto na starata ploshtadka na AEC "Belene" veche bil podpisan. "Atomstrojeksport" vlizal v centralata i v blizkite sedmici shtql da zapochne razrushavaneto. Ochakvaniiata bili do kraia na tazi godina da byde izliat i pyrvi beton. Syshtinskoto stroitelstvo shtqlo da zapochne prez sledvashtata godina.
Shtqlo da se podgotvi novo sporazumenie za otrabotenoto iadreno gorivo. Naj-vazhnata promiana bila, che to shtqlo da se izvozva i ot AEC "Belene". Ruskata strana poela angazhimenta da priema otrabotenoto iadreno gorivo, tezi otpadyci niamalo da ostavat v Bylgariia. Naj-dobre bi bilo treti i chetvyrti blok na AEC "Kozloduj" da rabotiat do puskaneto na "Belene", za da niamalo deficit na elektroenergiia v regiona. No Evropejskata komisiia shtqla da e po-sklonna na finansovi kompensacii, otkolkoto na razreshenie za povtornoto im otvariane.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 5:38 pm Reply with quoteBack to top

Proekt za izgrazhdaneto na VII blok na AEC "Kozloduj" zapochvalo da razrabotva pravitelstvoto. Dokumentyt shtql da zalegne v koncepciia za razvitie na atomnata energetika. Predi sedmica premieryt naznachil rabotna grupa, koiato da pishela koncepciiata. Za izgrazhdaneto na VII blok v Pyrva atomna zagovoril pryv direktoryt na centralata oshte prez ianuari.
Imalo takava ideia, no zasega nishto konkretno ne se razrabotvalo. Prioritet za pravitelstvoto bilo izgrazhdaneto na AEC "Belene". Obmisliali se kakto variantite za izpolzvane na sprenite reaktori, taka i za stroitelstvoto na novi. Predproektni prouchvaniia za izgrazhdane na nov reaktor v "Kozloduj" bili praveni predi 7-8 g. Sega ideiata otnovo bila aktualna zaradi seriozniia ryst na cenite na elektroenergiiata, kojto spored predvaritelni analizi mozhelo da byde udyrzhan samo s iadreni moshtnosti. Sedmi blok ot 1000 MV v syshtestvuvashtata centrala bi struval pod 2 mlrd. evro, izchislili v nachaloto na godinata shefyt na AEC "Kozloduj". Nalice bila i energijnata infrastruktura, koeto bi pozvolilo po-byrzo izgrazhdane na moshtnostta ot tazi v Belene, kydeto tepyrva shtqla da se rushi chast ot syshtestvuvashtata ploshtadka, a realniiat stroezh se ochakvalo da zapochne v nachaloto na 2009 g. Spored zapoznati obache proektyt za novata moshtnost v Kozloduj edva li shtql da stane byrzo, zashtoto dori i da se vzemelo reshenie za tova, pone 2 g. shtqlo da bydat neobhodimi za obiaviavaneto na proceduri za izbor na tehnologiia i izpylnitel.
Namereniiata bili investitor v proekta da e samata AEC "Kozloduj", chieto finansovo systoianie pozvoliavalo tegleneto na krediti za realizaciiata na noviia blok. Vyzmozhno bilo za bydeshtiia reaktor da se zadeleli i iskanite dopylnitelni sredstva ot Evropejskata komisiia kato kompensaciia zaradi predsrochnoto zatvariane na dvata VVER-440 v kraia na 2006 g. kato chast ot dogovora na Bylgariia za ES.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Mon Jun 23, 2008 10:27 am Reply with quoteBack to top

Bylgariia mozhela da posreshtne Koleda s rezhim na toka. Zaradi visokite ceni na gorivata i uvelichenoto potreblenie na tok oshte v kraia na 2008 g. stranata mozhela da izpita nedostig na elektroenergiia. A stroezhyt na AEC "Belene" ne mozhel da byde izhod za zadavashtata se kriza, zashtoto i spored naj-optimistichnite prognozi iadrenata centrala niamalo da uspee da zadejstva predi 2013 g. Zatova shtqlo da se tyrsi rezervna shema. Kato naprimer lansiranata po vreme na poseshtenieto na premiera v SASHT ideia amerikanci da vzemeli pod naem III i IV blok na AEC "Kozloduj", kakto i da zapochnelo speshnoto izgrazhdane na VII i VIII reaktor. Ako SAЩ vzemeli pod naem dvata bloka, akciiata za otvarianeto im nanovo, koiato Bylgariia podela pred Evrokomisiiata, mozhelo i da uspee. Osobeno pri prognozite za rezhim na toka oshte ot kraia na tazi godina. Prichinata bila, che tova oznachavalo kriza za celiia region i eventualnoto mu destabilizirane.
Konsumaciqta na gaz i petrolni produkti v ES prez sledvashtite 15 godini shtqla da se uvelichi niakolko pyti. Ako govorim geopoliticheski, tuk stavalo vypros za proizvodstvo na energiia v Bylgariia i tova do goliama stepen bilo svyrzano s izgrazhdane na AEC "Belene" i vyzstanoviavane na roliata na Bylgariia kato osnoven proizvoditel na tok v Iugoiztochna Evropa. Svyrzano bilo s preminavane na energijni resursi prez nasha teritoriia i skliuchenite sporazumeniia za "Iuzhen potok", Burgas - Aleksandrupolis i udylzhavaneto do 2030 godina na sporazumenieto s "Gazprom" za poluchavane i za tranzit na energiia.

Amerikanska firma bila gotova da stroi nova moshtnost v AEC "Kozloduj". Pravel se analiz na vyzmozhnostite za izgrazhdane na zamestvashti moshtnosti, tyj kato tam bila napravena infrastrukturata. Takyv proekt bil vyzmozhen, tyj kato vyrvi iadren renesans v celiia sviat.

It is highly probable that the Bulgarian electricity consumers would celebrate this Christmas by candlelight as it seems too likely power supply restrictions to be imposed by then. This is the fearful prognosis the Bulgarian government will hear at their sitting on Tuesday when the Consultancy Council on National Security (CCNS) will gather to discuss the national energy-sector projects. Skyrocketing fuel prices and surging power consumption may cause a nationwide power shortage even before 2008 expires. So reads a report Bulgarian Economy and Energy Minister Petar Dimitrov prepared especially for the CCNS meeting, two independent sources of The Standart from the Council of Ministers gave out. How to evade the looming power crisis will be the main topic of the forthcoming discussions. One thing to be made clear then will be that the new Belene nuke could in no way be a solution to Bulgaria's energy problems, as even according to the brightest prognoses, its reactors would not be operational before 2013 and therefore a plan B should be mapped out based on the ideas that emerged during PM Sergey Stanishev's visit to the US, e.g. to give units 3 and 4 of the Kozloduy NPP for rent to US investors or to immediately launch an 'emergency' construction of units 7 and 8.
Meanwhile Deputy PM Ivaylo Kalfin said in an interview with the National Radio that the key agenda at the National Security Consultative Council meeting will be regaining Bulgaria's position as the main electricity producer in the region. He quoted prognoses saying that in the next 15 years the EU consumption of gas and oil products will increase sharply. "From a geopolitical point of view we are talking about power generation in Bulgaria and this is largely linked with the construction of Belene NPP and restoring Bulgaria's position as main electricity producer in Southeastern Europe. It is also related to the transit of energy resources through our territory and the South Stream and Burgas- Alexandroupolis pipelines and extending the term of the agreement with Gazprom for supply and transit of energy till 2030", explained Kalfin.

A US company is willing to build a new unit at Bulgaria's Kozloduy Nuclear Power Plant. Bulgarian Minister of Economy and Energy Petar Dimitrov confirmed this yesterday on Darik Radio. He added that an analysis of the possibility to build substitute reactors is being prepared, as there is an already developed infrastructure network in Kozloduy. By Dimitrov's words, such a project could indeed be launched as nuclear power generation is currently living through a period of a global scale 'renaissance.' "There are 27 projects for building nuclear power facilities waiting to be implemented in the US within the next few years," the minister said.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Tue Jun 24, 2008 9:39 am Reply with quoteBack to top

Okonchatelnite si predlozheniia za pridobivane na do 49% v proekta za AEC "Belene" vnesli vchera dvamata kandidati - RWE i "Elektrabel". Predi iztichaneto na sroka neoficialno se komentiralo, che bilo vyzmozhno vmesto izbor na edno ot dvete druzhestva germanci i belgijci da se obediniat i zaedno da operirali bydeshtata atomna centrala kato partnьor na dyrzhavata. Proektyt predvizhdal 51% da ostanat sobstvenost na dyrzhavnata NEK. Ochakvalo se prez sledvashtiia mesec da ima iasnota koj shtql da vzeme centralata.
Predi niakolko sedmici elektricheskata kompaniia podpisala i dogovora s BNP Pariba, koiato triabvalo da strukturira finansiraneto na proekta.

The two candidates to acquire up to 49 percent of the Belene Nuclear Power Plant (NPP) project - RWE and Electrabel - submitted their final offers yesterday, National Electrical Company (NEC) officials announced.
Before the deadline's expiry, there was a an unofficial comment that the German and the Belgian companies would join forces in a joint venture and operate the future power plant in partnership with the Bulgarian state instead of Bulgaria choosing one of them. The project envisages a 51-percent stake for the state-run NEC. It will become clear next month which of the two companies will be the part-owner of Belene NPP.
Several weeks ago, NEC signed a contract with BNP Paribas that is to structure the funding of the project.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Wed Jul 16, 2008 5:43 pm Reply with quoteBack to top

"Atomstrojeksport" poluchila oficialno razreshenie za stroitelstvoto na AEC "Belene". Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto bilo razgledalo konceptualniia proekt na centralata i bilo izdalo na NEK razreshenie za stroitelstvoto. Na tozi etap se pozvoliavalo razrushavane na syshtestvuvashtite sgradi, a na po-kysen shtqlo da byde izdadeno i razreshenie za stroezha na novi syoryzheniia. Realnite raboti shteli da zapochnat, sled kato bydela izbrana kompaniiata-investitor. Skoro se ochakvalo NEK da se proiznese po ofertite na dvamata kandidati za diala ot 49% - RWE i "Elektrabel".


Atomstroyexport was officially permitted to start the construction works of Belene NPP, sources from the company announced. Bulgaria's Ministry of Regional Development and Public Works considered the conceptual project for the nuclear power plant and commissioned the construction to the National Electric Company (NEK). Atomstroyexport is allowed to demolish the existing buildings and later will be authorized to construct new facilities. Once an investor is chosen the construction works will be launched. NEK is expected to soon announce its decision on the offers of RWE and Electrabel - the two main bidders for 49% of the shares of NPP Belene.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Fri Aug 01, 2008 10:46 am Reply with quoteBack to top

Na rabotna sreshta v Belene, provedena na 30 iuli, predstaviteli na Nacionalnata elektricheska kompaniia ZAD “Atomstrojeksport”, “Worley Parsons” i Obshtina Belene podpisali protokol 2 za otkrivane na stroitelna liniia na AEC Belene. Podpisi vyrhu dokumenta postavili glavniiat izpylnitelen direktor na NEK, upravitelq na Predpriiatie „AEC Belene” ot strana na vyzlozhitelia, kakto i viceprezidenta na ZAD ”Atomstrojeksport” i nachalnik na „Upravlenie na stroitelstvoto na AEC Belene”, upravitelq na ZAD „Atomstrojeksport klon Belene”, glavniq arhitekt na Obshtina Belene i predstaviteli na “Worley Parsons”.
S tozi akt se startirali fakticheskite dejstviia na stroitelniia obekt.

Te kazali,che tova bilo novo nachalo za oshte po-tiasno i polzotvorno sytrudnichestvo za postigane na obshtata cel: izgrazhdaneto na naj-modernata i naj-bezopasna AEC v Evropa, izpylnenie v srok pri visoko kachestvo i bezavarijna eksploataciia.
Kmetyt na Belene podchertal, che davaneto na stroitelna liniia za prodylzhavane izgrazhdaneto na atomnata elektrocentrala v Belene bilo dylgoochakvan mig za vseki zhitel na grada i obshtinata. Obshtinskoto rykovodstvoto imalo ambiciiata da syzdade usloviia na ruskite i nashite specialisti da pochuvstvat Belene kato svoj vtori roden dom.
Samo predi 20 dni, na 10 iuli, bil podpisan protokol 1, v syotvetstvie s kojto NEK oficialno predalo na „Atomstrojeksport” razreshenieto za stroitelstvoto na AEC Belene.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Thu Aug 28, 2008 5:20 am Reply with quoteBack to top

Predstoqlo da byde obiaveno oficialno nachaloto na stroitelstvoto na AEC "Belene", utochniavala se datata, na koiato shtqla da byde napravena pyrvata kopka. Firmata izpylnitel na proekta - ruskata "Atomstrojeksport", bila gotova da zapochne stroitelstvoto, tia i v momenta izvyrshvala dejnosti na ploshtadkata na bydeshtata AEC. Do kraia na septemvri se ochakvalo da byde vzeto reshenie koia ot dvete evropejski kompanii - belgijskata "Elektrabel" ili nemskata Er-Ve-E, da stanela strategicheski investitor po proekta i da podelqla s dyrzhavnata NEK akciite na bydeshtoto druzhestvo.




"The official start of the construction of Belene NPP is expected, but the date of the ground-breaking ceremony is yet to be specified," informed sources from the National Electrical Company. The contractor Atomstroyexport (Russia) is ready to start the construction, its employers are already working at the future construction site, sources of the Company added.
The decision which of the two European companies - the Belgian Electrabel or the German RVE - will become a strategic investor of the project is expected to be taken by the end of September. They will share the stakes of the future nuke with the National Electrical Company.
View user's profileSend private message
Dodyu



Joined: 28 Jan 2007
Posts: 200

PostPosted: Thu Sep 04, 2008 4:52 pm Reply with quoteBack to top

The development of the NPP Belene project will make Bulgaria much more independent. This is the renaissance of the nuclear engineering in Bulgaria,? PM Sergey Stanishev said.
The construction of the new nuclear power plant will provide Bulgaria with the energy supply that the country needs and will also solve the energy problems in the region. It will also stimulate Bulgaria?s economy very much.
From Stanishev?s statement it also became clear that the equipment for the plant would be ordered by the end of the year.
The Prime Minister also recommended that the plant?s construction should not lag behind schedule, because the prices of the construction materials are getting higher every day.

Dori bombena ataka niamalo da probie reaktorite na AEC "Belene". Premieryt napravil vchera pyrvata kopka na proekta za vtorata ni atomna centrala. Do kraia na godinata shtql da byde izliat fundamentyt na II blok na AEC, a do mart dogodina tova shtqlo da se sluchi i s osnovite za I blok. Reaktorite otgovariali na vsichki iziskvaniia na Evrosyiuza za bezopasnost. Obvivkata im shtqla da byde dopylnitelno usilena, za da mozhel da izdyrzhi dori celenasochen udar ot goliam samolet ot grazhdanskata aviaciia. Spored tehnicheskite si harakteristiki veroiatnostta za avariia bila 1,5 pyti na 10 miliona godini. Do kraia na meseca bilo tvyrde vyzmozhno da byde izbran strategicheskiiat investitor. Chakali kandidatite RWE i "Elektrabel" da predstaviat okonchatelnite si oferti. Ako go napraveli do 15 septemvri, ne se vizhdala prichina investitoryt da ne byde izbran do kraia na meseca. Imalo obsyzhdaniia mezhdu dvamata kandidati za syvmestno uchastie v proekta, no tova bilo tehen izbor i bylgarskata dyrzhava ne mozhela da vzema otnoshenie.
Otlaganeto na stroezha na AEC "Belene" prez 1990 g. bilo dovelo do zagubi za Bylgariia ot iznos na elenergiia v razmer na 5-8, a dori i 10 mlrd. evro.
V pikovite momenti po vreme na stroitelstvoto na novata centrala na ploshtadkata shteli da bydat zaeti blizo 10 000 choveka. Sled starta na dvata reaktora v AEC "Belene" shteli da rabotiat okolo 2000 dushi.
Bydeshtata centrala shtqla da ima dva bloka po 1000 megavata moshtnost. Stojnostta na proekta se izchisliavala na 3,997 mlrd. evro, a prognoznata cena na proizvezhdaniia tok e okolo 3,7 evrocenta za kilovatchas. Stroitelstvoto na pyrviia blok triabvalo da zapochne prez mart 2009 g. i da prikliuchelo do dekemvri 2013 g., kogato triabvalo da byde pusnat v eksploataciia. Vtoriiat blok na centralata triabvalo da byde postroen za perioda mart 2010 - iuli 2014g.

Premieryt oficialno obiavil vchera nachaloto na stroitelstvoto na AEC Belene. Sys simvolichna pyrva kopka, no bez shampansko, kakto bilo predvideno v predvaritelniia scenarij, na ploshtadkata na centralata obiavili starta na dejnostite po stroitelstvoto.


AEC Belene - kliuchov proekt za bydeshteto na bylgarskata energetika
Vazhno bilo, che Belene bil naj-golemiiat industrialen proekt v nashata strana za poslednite 18 godini. Toj daval iasna perspektiva i na bylgarskata energetika, i na bylgarskoto stroitelstvo. Toj bil vazhen ne samo za Belene, za Plevenska oblast i za Severna Bylgariia, toj bil vazhen za cialata strana i za vseki bylgarin.

Tehnologiiata, po koiato se izvyrshvalo sybarianeto na starite haleta biloa na riazane s diamanteno vyzhe na otdelni, predvaritelno razchertani blokove ot konstrukciiata. Vsiako ot tezi parcheta se demontiralo otdelno. Za godina starite konstrukcii triabvalo da bydat demontirani. Po tova rabotela firma “Evrominbild”.
AEC Belene bil kliuchov proekt za bylgarskata energetika. Tozi proekt bil vazhen i zaradi neshto drugo - zaradi negovata simvolika. Istoriiata na proekta “Belene” mnogo iasno pokazvala razlichnite etapi i momenti v istoriiata na Bylgariia prez poslednite 20-30 godini. Tova, che proektyt bil sprian prez 1990 godina, bilo iasen znak za togavashnoto systoianie i na dyrzhavata, i na ikonomikata. Zatova dnes obiaviavali edin nov start - i za bylgarskata iadrena energetika, i za ikonomikata ni, i za stranata ni kato cialo. Imalo mnogo kritiki prez godinite kym bylgarskata iadrena energetika. Startyt na stroitelstvoto na centralata daval novo samochuvstvie na rodnite energetici. Iadrenata energetika, osven vsichki drugi svoi predimstva govorela i za tehnologichnoto nivo na razvitieto na edna dyrzhava. Bez razvitie na atomna energetika niamalo kak da sprem promenite v klimata, niamalo kak da se namaliat drastichno vrednite emisii i zamyrsiavaneto na okolnata sreda.

Zapochvali izkliuchitelno ekspanzivna energijna politika. Tova, koeto zapochvalo dnes, dejstvitelno shtqlo da ostane v istoriiata na Bylgariia. Vsichki razbirali, che tova e naj-golemiiat, naj-seriozniiat, naj-prestizhniiat i naj-vazhniiat energien proekt na Bylgariia. S tozi start do goliama stepen davali start i na drugite golemi energijni proekti, koito Bylgariia imala namerenieto da realizira. Zapochvali izkliuchitelno ekspanzivna energijna politika, koiato shtqla da prevyrne Bylgariia v edin ot naj-vazhnite energijni igrachi kakto v ES, taka i v regionalen mashtab.

Do 2013 godina pyrviiat reaktor na AEC Belene triabvalo da zapochne da proizvezhda elektroenergiia. Godina po-kysno - i vtoriiat.
Znaem, che dnes hem e start, hem e vtori start. Belene imalo svoia pyrvi start predi dosta godini, no proektyt ne se realiziral - fakt, kojto otchitali s bolka, zashtoto Belene do goliama stepen bilo simvol na vsichko, koeto se sluchilo v Bylgariia prez godinite. Sys starta na AEC Belene zapochval i iadreniia renesans na Bylgariia. Ako AEC Belene bila zavyrshena navreme i blokovete bili zavyrsheni prez 1993-1994 godina, shtqla da byde proizvedena elektricheska energiia za mezhdu 5 i 10 miliarda evro.
Horata kazvali “Vsiako zlo za dobro”. Mozhe bi naistina bilo po-dobre, che onzi proekt e veche istoriia, sega vlizali v edin proekt za centrala ot treto pokolenie - tova bili naj-sigurnite generatori, s koito v momenta svetyt razpolagal. Sravniavajki se sys svetovnite iziskvaniia, spored koito veroiatnostta za avariia triabvalo da byde ne po-malko ot vednyzh na 10 hiliadi godini, tuk veroiatnostta ot avariia bila okolo 1.5 na 10 miliona godini. Za vsichki, koito se interesuvali ot bezopasnostta, veroiatnostta da se sluchela avariia v tezi reaktori na praktika bila nuleva.

Stypka po stypka - do 2013 godina, kogato triabvalo da trygne pyrviiat reaktor.
Do kraia na tazi godina triabvalo da byde izliat fundamentyt na vtori blok, do mart 2009 g. da byde izliat fundamentyt na pyrvi blok, a ot maj sledvashtata godina triabvalo da zapochne syshtinskoto stroitelstvo. V kraia na 2013 i na 2014 godina novite blokove triabvalo da se vkliuchat v energijnata sistema na Bylgariia.
Uvazhavali argumentite na protivnicite na AEC Belene, no vsichki razbirali, che sled vreme triabvalo da bydat zatvoreni 5 i 6 blok na AEC Kozloduj po estestveni prichini. Razbirali mrachnite prognozi - v edin moment sme shteli da ostanem i bez vyglishtata v mini “Marica Iztok”. Ot gledna tochka na tova, che sme bbili bedni otkym drugi resursi, osnovnoto, na koeto mozhela da se opira bylgarskata energetika, bilo iadrenoto gorivo.


Evropa i Sveta sega preotkrivali iadrenata energetika kato energetika na bydeshteto
AEC Belene shtqla da dade na stranata ni taka neobhodimata nova baza moshtnost, shtqla da garantira energijnata ni sigurnost i shtqla da ni dade vyzmozhnost za proizvodstvo na golemi kolichestva ekologichno chista elektroenergiia. Na ploshtadkata shteli da bydat izgradeni dva 1000-megavatovi bloka s iadreni reaktori ot treto pokolenie, koito otgovariali na vsichki syvremenni iziskvaniia za bezopasnost i bili s 60-godishen eksploatacionen srok. Stroitelstvoto na novata iadrena centrala shtqlo da stimulira ikonomikata na stranata chrez angazhiraneto na goliam broj proizvodstveni predpriiatiia i otvariane na hiliadi novi rabotni mesta.

Centralata - zalog za energijnata bezopasnost na Bylgariia
Daden bil start na edin ot naj-unikalnite i naj-visokotehnologichnite proekti, kojto shtql da pomogne za izdiganeto na ikonomikata na Bylgariia na kachestveno nivo. Atomnata centrala v Belene shtqla da byde edna ot naj-nadezhdnite, bezopasni i ikonomicheski efektivni centrali.

AEC Belene shtqla da dade energijna sigurnost na Bylgariia i shtqla da napravi stranata ni konkurentosposobna ne samo na evropejskiia, a i na svetovniia energien pazar.
V tozi proekt, nared s ruskite atomni specialisti, uchastval i frensko-germanski konsorcium “Kasid”, kojto shtql da proektira i shtql da montira na ploshtadkata avtomatizirana sistema za upravlenie na centralata. Konsorciumyt shtql da dostavi i chast ot elektrotehnicheskoto oborudvane.

Predizvikatelstvo za stroitelite
Proektyt bil mnogo poveche ot edna dylgogodishna ideia - izgrazhdaneto na AEC Belene bil nov horizont i otgovornost za vsichki onezi, koito rabotili v strogata i seriozna sfera na energetikata. Proektyt AEC Belene shtql da dade vyzmozhnost na specialistite ot firmite da razviiat i obogatiat svoia opit chrez izgrazhdaneto na atomna centrala.
View user's profileSend private message
Display posts from previous:      
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.


 Jump to:   



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: All times are GMT
Effex-Media Web Resources
 
 
Create your own free forum now!
Terms of Service Purchase Ad Removal Forum Archive Report Abuse