FI Black 3D Blue
 
 
 FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in
 
 
 Vodometra View next topic
View previous topic
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Author Message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Tue Nov 27, 2007 7:41 pm Reply with quoteBack to top

Nacionalniiat komitet za podobriavane vodosnabdiavaneto na Bylgariia (NKPVB) bil izpratil do predsedatelia na DKEVR, kmetovete i predsedatelite na obshtinskite syveti vyv vsichki oblastni gradove, do prezidenta, predsedatelia na Narodnoto sybranie i premiera svoe stanovishte otnosno cenata na vodata, regulativnata politika na DKEVR po otnoshenie na vodosnabditelnite uslugi i neobhodimostta ot strukturni reformi v sektora za po-dobra organizaciia na operativnata dejnost i finansovoto mu ukrepvane.
Tuk bih iskal da akcentiram vyrhu osnovnite momenti v pismoto.

Po povod predstoiashto zasedanie na DKEVR, nasrocheno za 28 noemvri 2007 g., za utvyrzhdavane na novi ceni za 23 operatora na ViK uslugi v stranata, Nacionalniiat komitet za podobriavane vodosnabdiavaneto na Bylgariia napravil slednite komentari i preporyki:
Nedopustimo bilo da se ignorira obstoiatelstvo, che novi ceni na vodata DEKVR imal pravo da obsyzhda samo sled pismeno stanovishte i reshenie na syotvetnite Obshtinski syveti, nezavisimo ot tova dali te sa prieli ili othvyrlili predlozhenata ot operatora cena. Tuk ne mozhelo da ne se spomene sluchaia sys "Sofijska voda" AD, chijto biznes-plan 2006-2008 g. bil othvyrlen ot Stolichniia obshtinski syvet i priet ednostranno ot DKEVR prez 2007 g. pri promeneni usloviia.

Dyrzhavnata komisiia za energijno i vodno regulirane ne provezhdala efektivno regulativnata politika, vyzlozhena j ot dyrzhavata
v oblastta na vodosnabditelnata i kanalizacionna obshtestvena usluga.
Pazarniiat princip iziskval vnimatelen podhod i umenie da se raboti v usloviiata na estestven monopol, kakyvto uprazhniavat v momenta ViK operatorite i da ne se izpolzuval edinstveno mehanizma na cenite.
DKEVR ne sankcioniral dostatychno dejnostta na operatorite.
Povishavaneto na cenata na uslugata bil naj-lesniiat i elementaren nachin, neiziskvasht nito tehnichesko, nito finansovo, nito intelektualno naprezhenie ot operatora, no za smetka na tova pyk predizvikval parichen shok za potrebitelite na voda.
Ne se definirali predvaritelni vyzmozhnosti za stimulirane na operatorite pri razkrivane i opolzotvoriavane na efektivni rezervi v dejnostta, dovezhdashti do uvelichavane na investicionniia kapital, kato:
Namaliavane zagubite na voda (fizicheski i tyrgovski). V momenta

zagubite za razlichnite rajoni na stranata bili v diapazona ot 50-65%
Za drugite strani ot ES tezi zagubi bili ot 15 do 17%.
V drugite strani ot ES efektivnostta bila ot 90% do 95%, a u nas - 40-60%. Tova bilo ogromen rezerv i iztochnik na natrupvane na investicionen kapital.
Podobriavane sybiraemostta na potrebitelskite plashtaniia, za koeto operatorite na ViK uslugi triabvalo da bydat podpomognati zakonodatelno. Pak za sravnenie s drugite strani ot ES tam sybiraemostta bila ot 91% do 93%, a u nas - 55-65%.

Namaliavane konsumaciiata na elektroenergiia chrez vyvezhdane na energospestiavashti sredstva
i podobriavane koeficienta na polezno dejstvie na pompenite agregati, kompresori, hidrofori i drugi elektrouredi.
Izrabotvane na hidravlichni modeli na ViK sistemite, kato osnova za systaviane na godishnite i dylgosrochni biznesplanove.
Rajonirane i zonirane na sistemite po vodno kolichestvo i naliagane s ustanoviavane na parametrite za maksimalno ogranichavane i izolirane na uchastyci ot vodorazpredelitelnata mrezha pri avarijni situacii i prirodni bedstviia.
Poslednite dve golemi avarii v gr. Varna bili bezsporen primer v podkrepa na kazanoto.
Ikonomiia na razhodi za goriva i transport. Systaviane na transportni shemi za dvizhenieto na leki koli i dzhipove, na tovarni kamioni, stroitelni mashini i drugi, s uprazhniavane na strog vytreshen kontrol, otrazim v syotvetni dokumenti, koito podlezhali na periodichna proverka ot dyrzhavni organi.
Ne triabvalo da se podceniava
finansovoto predimstvo pri 100% izvyrshvane na novo stroitelstvo ili na chast ot nego sys sobstveni stroitelni ekipi i zvena
za da ostaviat planiranite za tazi cel investicii v samiia operator, a ne pod formata na obshtestveni porychki da se iztochvat i da vlizat v kasite na "obrychi ot firmi".
Predlozhenieto na prezidenta na Republika Bylgariia, otpraveno prez 2003 g. do Narodnoto sybranie, za vkliuchvane ot operatorite v cenata na vodata samo na 25% ot zagubite, bilo otlozheno s 1 godina.

V momenta v cenata na vodata se kalkulirali vsichki zagubi za voda, dostigashti za povecheto operatori 60-65%
za koito potrebiteliat niamal absoliutno nikakva vina i e samo potyrpevsh.
Za goliamo syzhalenie tova, koeto se otlozhilo s 1 godina, prodylzhavalo da shokira i nakyrniava interesite na grazhdanite v prodylzhenie na 4 godini!
DKEVR ne predpriemal v tova otnoshenie absoliutno nishto i razchital edinstveno na predlozheniiata za godishno namaliavane na zagubite, zalozheni v biznesplanovete na operatorite. Tova obrichalo na pylen proval Nacionalnata programa za rehabilitirane na vodosnabditelnite sistemi.
Predvid haraktera na dejnostta i vodnite kolichestva, dostaviani v godishen aspekt na naselenieto i promishlenostta
novoto povishavane na cenata na vodata v razmer ot 2 do 10 stotinki na kub.m po skalata na DKEVR, uvelichavalo prihodnata chast na razlichnite operatori ot 300 000 do 1 600 000 lv.
Tezi cifri dalech nadhvyrliali razhodite za elektroenergiia pri novata j cena!
DKEVR dopuskal narushavane na ZVKU po otnoshenie na socialnata ponosimost na cenata na vodata, koiato e opredelena do 3.5-4% ot mesechniia dohod na edno domakinstvo. Za mnogo operatori, za da ne kazhem za vsichki, tozi procent vyzlizal na 5-7%. V drugite strani ot ES tozi procent e 0.6-1% ot mesechniia dohod na edno domakinstvo.
Nacionalniiat komitet za podobriavane vodosnabdiavaneto na Bylgariia schita, che stabiliziraneto na ViK operatorite v stranata ne iziskvalo nepremenno i edinstveno samo povishavane cenata na vodata
Neobhodimi bili strukturni reformi v organizaciiata na operativnata dejnost i novi mehanizmi za finansovoto im ukrepvane.
Zashtoto niamalo v sveta vodosnabdiavane, koeto da ne e pechelivsho i samofinansirashto se, ako se rykovodi ot profesionalno dobre podgotven menidzhyrski ekip.
Zasluzhavalo da se obsydi vyzmozhnostta ot formiraneto na obshtestven organ na grazhdanskoto obshtestvo, kojto da poemel chast ot funkciite na DKEVR, svyrzani s predvaritelnite proceduri po priemaneto na biznesplana na operatorite na ViK uslugi, v chastta im, zasiagashta interesite na grazhdanite.
Nacionalniiat komitet za podobriavane vodosnabdiavaneto na Bylgariia mozhel da byde osnovopolagasht za izgrazhdaneto na tozi obshtestven organ.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Wed Dec 05, 2007 8:21 pm Reply with quoteBack to top

Plevenskoto vodosnabditelno predpriiatie shtqlo da prikliuchi godinata s neplatena voda ot bitovi abonati za nad 1 800 000 lv. Naj-golemite dlyzhnici ot obshtestvenite abonati bili bolnicata s borch ot 240 000 lv. i predpriiatieto „ Storko” sys 160 000 lv.

Imalo veche dogovorenost na ViK s konservnata fabrika za razsrocheno izdylzhavane na parite do mart sledvashtata godina, shteli da se sreshtnat i s rykovodstvoto na bolnicata, chiito dylgove narasnali v poslednite meseci.

Investiciite, vlozheni predimno v podmiana na vodoprovodi, v instalacii za hlorirane i tehnika, za godinata vyzlizali na 1 126 000 lv. kato tova bili danni samo do noemvri,a do kraia na godinata mozheli da nadminat i milion i polovina. Za syzhalenie,podmianata na tolkova mnogo trybi s novi vse oshte osezatelno ne se e otrazilo vyrhu procenta na voda, iztekla po traseto predi da stigne do abonatnite.

V niakoi periodi tia dostigala i nad 50 procentna. Ogromni zagubi predpriiatieto tyrpqlo i ot krazhba na syoryzheniia - pompi i transformatori.

Ot nachaloto na godinata za tiahnata podmiana ili remont firmata bila poharchila nad 150 000 lv.

Edva naposledyk, sled montiraneto na informacionna elektronna sistema, krazhbite i razbivaniiata bili namaleli.

Ot nachaloto na dekemvri, chastnite abonati shteli da plashtat za kubik voda po 1,13 lv. vmesto dosegashnite 1,10.

Cenata za izvezhdane na otpadnata voda ostavalo kakto dosega - 9 stotinki, a prechistvaneto j, za bitovite abonati bilo ot 7 do 8 stotinki, a za predpriiatiiata - v zavisimost stepenta na zamyrsiavane - ot 48 do 95 stotinki za kubik.

Za utre bila nasrochena sreshta na rykovodstvoto na ViK s horata ot Muselievo, kydeto imalo protest zaradi po-skypata voda, koiato shteli da plashtat sred vkliuchvaneto na seloto v nov vodoiztochnik, s pompazhna voda.

Ako se gledalo realno, v Muselievo na bazata na izrazhodvanata energiia, vodata triabvalo da e dori po-skypa, no ViK osredniavalo cenite za vsichki sela, kakto se pravilo navsiakyde.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Fri Apr 11, 2008 5:25 pm Reply with quoteBack to top

Veche bili vodeni razgovori s Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto da se iztegli zaem ot Mezhdunarodnata banka za vyzstanoviavane i razvitie za niakolko miliona evro, s kojto da se uskorqlo investiraneto v podobriavaneto na vodoprovodnata mrezha v Pleven i v Plevenska oblast pred tazi i prez sledvashtata godina. Obemyt na zaema estestveno shtql da byde syobrazen s finansovoto systoianie na ViK druzhestvoto v Pleven - ocenkata na MRRB bila, che plevenskoto vodno druzhestvo bilo edno ot dobrite v stranata. Oblastnata administraciq shtqla da se syobrazim i s vyzmozhnostite za obsluzhvaneto na edin takyv kredit”. I dopylni, V blizkite niakolko meseca shtqlo da ima razreshenie za polzvane na zaem ot MBVR. Mezhdu 5 i 10 miliona evro bil zaemyt, kojto mozhelo da byde poiskan, kolko shtqlo da iska plevenskoto ViK zaviselo ot optimalnata cena na proekta. Zaemyt ne bi triabvalo da oskypi cenata na vodata, poveche ot obshtata tendenciia v stranata. “Vyv vodniia sektor u nas potrebnostta ot investicii, za da se modernizira toj v syotvetstvie s evropejskite kriterii, bila 8-10 miliarda evro i tova ne mozhelo da stane samo sys silite na vodnite druzhestva. Kym momenta povecheto ot golemite vodni druzhestva v stranata veche imali takyv zaem.
Okolo 2 miliona leva ezhegodno otdelialo plevenskoto vodno druzhestvo kym momenta za tekushti remonti i podnoviavane na vodoprenosnata mrezha.
Aktivno se rabotelo i veche bila minala procedurata za proekta za podmiana na glavniia klon na vodoprovodnata mrezha v centyra na Pleven - ot Regionalniia istoricheski muzej do Obshtinata. Proektyt bil na stojnost 1.9 miliona leva, kato kym momenta imalo osigureno finansirane v razmer na 1.2 miliona leva ot Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto. Tazi prolet se ochakvalo da zapochne i syshtinskata rabota po tozi proekt, s realizaciiata na kojto shteli da bydat resheni problemi kato cialo s vodosnabdiavaneto n centralnata chast na grada.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Tue Apr 15, 2008 5:04 pm Reply with quoteBack to top

Nekolkokratni bili veche vodenite razgovori mezhdu eksperti ot Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto i druzhestvoto ViK v Pleven sys sydejstvieto na oblastniia upravitel.


Na tezi sreshti bilo lobirano plevenskoto vodno druzhestvo da poluchi zaem ot Mezhdunarodnata banka za razvitie oshte tazi godina, i to v razmer na niakolko miliona evro.



Parite shteli da bydat za realizaciiata na proekti, svyrzani s podobriavane na vodoprovodnata mrezha v oblastta. Za otpuskane na tezi sumi ot goliamo znachenie bilo i tova kakvo e finansovoto systoianie sega na ViK - Pleven, a to za momenta bilo stabilno.







V momenta po bulevard "Hristo Botev" ot „Rajkomerskonstrukshyn” podmeniali 560-metrov star vodoprovod s nov i toj triabvalo da e gotov do 24 april. S podmianata v rajona shtqlo da se garantira evropejsko kachestvo i na vodata, i na uslugata.



Shtql da se reshi i vyprosyt s chestite avarii, kato taka shtqlo da se garantira izpylnenie na evropejskoto iziskvane da niamalo spirane na vodata za poveche ot chetiri chasa.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Thu Jul 31, 2008 10:25 am Reply with quoteBack to top

Do deset dni v Pleven shtqla da startira realizaciiata na pyrvata poziciia - “Rekonstrukciia glaven klon ot OK 2186 do OK 710A - Pleven” ot proekta “Podobriavane kachestvoto i sigurnostta na vodosnabdiavaneto za naselenieto i biznesa”.
Dejnostite vkliuchvali cialostna podmiana na osnovniia vodoprovod po traseto ot ul. “Stoian Zaimov” (v rajona na Regionalniia istoricheski muzej) - ul. “Musala” - Oblastna direkciia “Policiia” - ul. “Dimityr Konstantinov” do progimnaziia “Cvetan Spasov”.
Stojnostta na proekta bila 1200000 leva, koito veche bili osigureni s postanovlenie na Ministerskiia syvet 179 ot 22 iuli 2008 god. za predostaviane na celevi sredstva po biudzheta na Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto za 2008 godina za osiguriavane finansiraneto na obshtinski obekti.
Sled provedena obshtestvena porychka za izpylnitel na proekta bila izbrana firmata “Rajkomers konstrukshyn” AD, s koiato Obshtina Pleven veche podpisala dogovor za izpylnenie dejnostite po podmiana na vodoprovoda. Dogovor bil podpisan i s “Inzhstroj” EOOD - Pleven, za vyzstanoviavane na pytnata i ulichnata infrastruktura sled prikliuchvane na stroitelnite raboti.
Srokyt za izpylnenie na proekta bil tri meseca. Pri izpylnenieto mu shtqla da byde syzdadena specialna organizaciia na dvizhenieto.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 07, 2008 4:58 pm Reply with quoteBack to top

V sriada oblastniiat upravitel i vremenno izpylniavashtiiat dlyzhnostta kmet na Obshtna Pleven prisystvuvali na simvolichnata pyrva kopka za podmianata na edin ot osnovnite vodosnabditelni klonove v centralnata gradska chast. Ceremoniiata se systoiala na bul. “Dimityr Konstantinov”, zad sgradata na Obshtinata, kydeto bager na firmata izpylnitel zapochnal izkopnite raboti, a dvamata upravlenci razbili butilki shampansko v kofata.
Proektyt za remonta bil finansiran ot Ministerstvoto na regionalnoto razvitie i blagoustrojstvoto i imal za cel da podobri vodopodavaneto v uchastyka. V proekta bilo predvideno oshte vyzstanoviavane na ulichnata i trotoarnata nastilka i blagoustroiavaneto im. Traseto na remonta bilo ot mosta na reka Tuchenishka pri Muzejniia kompleks, prez ulicite “Stoian Zaimov”, “Musala”, “Dimityr Konstantinov” do ulica “Ivan Vazov”.
Syshtestvuvashtiiat sega vodoprovod bil ot stomaneni trybi, koito bili korozirali i davali mnogo avarii. Tova bilo prichina za znachitelni zagubi na voda i chesto narushavane na vodopodavaneto v tozi rajon. Noviiat vodoprovod shtql da byde izgraden chrez smesena tehnika - izkopni raboti i postaviane na trybite chrez mashina, poznata kato “kyrtica”. Noviiat vodoprovod shtql da byde ot polietilenovi trybi s visoka plytnost, kato na nego shtqlo da ima neobhodimite vryzki s vodoprovodite po prilezhashtite naprechni ulici, kakto i shtqla da se napravi podmiana na otkloneniiata na syshtestvuvashtite konsumatori i vryzkata im s noviia vodoprovod. Shteli da se postaviat i dostatychno spiratelni kranove s cel osiguriavane na vyzmozhnost za izkliuchvane na opredeleni uchastyci ot nego, bez tova da dovede do prekysvane na vodopodavaneto kym mnozhestvo ot potrebitelite.
Vyv vryzka s remonta shtqlo da se nalozhi vremenno zatvariane na chasti ot niakoi ulici i otkloniavane na trolejbusni linii”.V naj-natovarenata chast ot spirkata na uchilishte “Cvetan Spasov” do krystovishteto zad sgradata na Obshtinata i Oblastna administraciia dvizhenieto na troleite shtqlo da byde prenasocheno po bul. “Hristo Botev”. Firmite izpylniteli pyk “Rajkomers konstrukshyn” - Sofiia i “Inzhstroj” EOOD - Pleven obeshtali remontyt na vodoprovoda da prikliuchi do nachaloto na mesec oktomvri. Stojnostta na obekta shtqla da byde 1 200 000 lv.
Tova bila mnogo neobhodima investiciia za grada. Dosega tezi investicii bili praveni ot druzhestvo ViK, no bilo hubavo, che MRRB otpuskalo sredstva za tozi izkliuchitelno vazhen obekt. S tazi chast, koiato sega shtqla da se podmeni, shtqla da se izvyrshi pylna podmiana na tryboprovoda, tyj kato predi tri godini bila podmenena chastta ot “Cvetan Spasov” kym garata, podmenen bil i vodoprovodyt ot Muzeia kym Skobelev park. S tozi obekt shtql da se reshi problemyt s vodosnabdiavaneto v centyra i na goliama chast ot grada. S investiciiata shteli da se namaliat zagubite, a i razhodite po remontnite raboti.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 14, 2008 5:23 pm Reply with quoteBack to top

Ot 18 chasa onzi den bilo zatvoreno dvizhenieto po ulica “Dimityr Konstantinov” - ot krystovishteto s “Ivan Vazov” do krystovishteto sys “Sv. sv. Kiril i Metodij”. Promianata vlqzla v sila sled kraia na rabotniia den, za da bydeli izbegnati zadrystvaniiata. Tova se nalagalo vyv vryzka s rekonstrukciiata na glavniia vodoprovod. Ot dnes po “Dimityr Konstantinov” shteli da se dvizhat samo avtomobilite sys specialen marshrut i rezhim na dvizhenie, kakto i obshtestveniiat transport.
View user's profileSend private message
El Pikal



Joined: 27 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 21, 2008 5:45 pm Reply with quoteBack to top

Utre shtqlo da ima narusheno vodopodavane, zaradi rekonstrukciiata na vodoprovoda v centralnata gradska chast i podmianata na starite trybi, koito bili postaveni oshte prez 1976 god.
Osnovniiat vodoprovod na grada minaval po ul. “Dimityr Konstantinov” i zahranval i ulicite “Kiril i Metodij” do ulica “Ivan Vazov” i do uchilishte “Cvetan Spasov”, kakto i ulicite “Car Simeon” i “Bykston”. Poradi tova utre bez voda shtqla da e na praktika cialata centralna chast na Pleven. Tova bili sgradite na Oblastna direkciia kym MVR, DKC 2, Obshtinata, Doma na uchitelia, centralna poshta, zala “Katia Popova”, Regionalniia istoricheski muzej, pechatnica “Nima”, Obshtinski obredni dejnosti, CDG “Slynce” i cialata ulica “Musala”.
Remontnite dejnosti bili predvideni za chasovete mezhdu 9 i 17. Rabotnite ekipi shteli da napraviat vyzmozhnoto vodata da byde pusnata i po-rano.
Vyzmozhno bilo i na drugi mesta v centralnata chast na Pleven naliaganeto da byde po-slabo.
View user's profileSend private message
Display posts from previous:      
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.


 Jump to:   



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: All times are GMT
Effex-Media Web Resources
 
 
Create your own free forum now!
Terms of Service Purchase Ad Removal Forum Archive Report Abuse